Επόμενος σταθμός: Στρασβούργο 3-5 Απρίλη 2009

antipolemikoΠάνω από δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 21 Μάρτη στο Σύνταγμα και στη συνέχεια βάδισαν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία καταδικάζοντας τα πολεμικά εγκλήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και απαιτώντας να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή σ' αυτά. Η καταρρακτώδης βροχή δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα να κάνουν μια δυναμική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας.

Από την Τετάρτη τα περίπτερα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και των Παλαιστινιακών και Μουσουλμανικών οργανώσεων που είχαν στηθεί στη πλατεία Συντάγματος λειτουργούσαν ως κέντρο πληροφόρησης και οργάνωσης για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου και τη διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Τις προηγούμενες μέρες, στη Νομική, στη Φιλοσοφική, στα ΤΕΙ Αθήνας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο οργάνωσαν εκδηλώσεις με συζητήσεις, προβολές ταινιών και συναυλίες, σαν ένα βήμα για την οργάνωση του συλλαλητηρίου και της καμπάνιας «60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά».

Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση και αφού χαιρετίστηκε δημόσια η συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μϊκης Θεοδωράκης» και των καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί εκ μέρους των διοργανωτών. Η Χάλα Ακάρι, από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσουλμάνων Γυναικών είπε: «Η Γάζα παρά τα όσα έχουν γίνει είναι ακόμα ζωντανή. Ούτε εκεί ούτε πουθενά δεν κατάφεραν τίποτα οι ΗΠΑ... Αυτό που έδωσε δύναμη στους ανθρώπους στη Γάζα, ήταν η φωνή σας, η φωνή όλων των ανθρώπων που βγήκατε στους δρόμους για να διαδηλώσετε για την Παλαιστίνη και την ελευθερία της, εσείς τους δώσατε δύναμη και αυτοί δίνουν δύναμη σε εσάς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε μαζί μας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα».

Ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του σωματείου της Ιντρακόμ τόνισε στη ομιλία του: «Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς που εξοντώνουν ολόκληρους πληθυσμούς και καταστρέφουν τον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι, που επιταχύνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το αδηφάγο κυνήγι του κέρδους, ο κινητήρας της καπιταλιστικής μηχανής οδηγεί σε ληστρικούς πολέμους. Να σταματήσουν οι πόλεμοι, θέλουμε δουλειές κι όχι βόμβες, Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ζήτω η αντίσταση του λαού της Γάζας, να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στο Αφγανιστάν στο Κόσοβο και στα άλλα μέτωπα, να κλείσει η βάση της Σούδας, έξω από το ΝΑΤΟ, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

«Τι έγινε στο Ιράκ; Καταστρέψανε τη πιο πλούσια χώρα της περιοχής, λεηλατήσανε τα πετρέλαια και τώρα οι κάτοικοί της είναι σαν ζητιάνοι» είπε η Αννα Στάμου από τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας «Στο Αφγανιστάν; Πρώτο στη καλλιέργεια οπίου, το περιβόλι οπίου της Αμερικής. Οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν. Πρέπει να υψώσουμε εμείς τις φωνή μας, δεν πρέπει να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτή τη «διεθνή νομιμότητα» που αποκαλεί όσους αντιστέκονται τρομοκράτες, ενώ αγωνίζονται για την ελευθερία.»

«Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έχει πάρει απόφαση να συμμετέχει στη καμπάνια για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ» είπε η φοιτήτρια Ελλη Πανταζοπούλου ενώ η Ελίνα Γρύλλη, μαθήτρια από το Ζάνειο του Πειραιά που μίλησε εκ μέρους του Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών είπε: «Ολο αυτό τον καιρό το Συντονιστικό προπαγάνδιζε στα σχολείο το σημερινό συλλαλητήριο. Οι μαθητές που εξεγέρθηκαν το Δεκέμβρη μετά τη δολοφονία του συμμαθητή τους, έχουν τη θέση τους σήμερα εδώ. Απατούμε σχολεία όχι βόμβες, λευτεριά στην Παλαιστίνη».

O Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας επεσήμανε στο χαιρετισμό του ότι: «Φαίνεται ότι κι η βροχή είναι εναντίον μας αλλά δεν θα εμποδίσει ποτέ να κάνουμε αυτό που πρέπει. Σήμερα, ο λόγος σας, ο λόγος όλων μας που παλεύουν κατά του πολέμου, είναι πιο σίγουρος παρά ποτέ. Αυτή η νίκη του λαού μας στη Γάζα, στο Ιράκ, καθιστούν τους Αμερικάνους και τους ιμπεριαλιστές γενικά, πολύ πιο επικίνδυνους. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αγώνες. Και με τη βροχή και σε όλες τις δύσκολες συνθήκες».

Ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο είπε: «Πριν από δέκα χρόνια, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία, σε αυτήν εδώ τη πλατεία διαδήλωναν 50.000 διαδηλωτές. Πριν έξι χρόνια, όταν οι Αμερικάνοι εισβάλανε στο Ιράκ, 250.000 άνθρωποι διαδήλωναν εδώ. Σήμερα είμαστε ξανά εδώ και μαζί μας είναι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που απαιτούν να φύγουν οι Αμερικάνοι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, αυτός ο μηχανισμός των πολέμων και των δικτατοριών... Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε επιπλέον ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση που έχει τα χέρια της βαμμένα στο αίμα και είναι συνένοχη σε όλα τα μέτωα του πολέμου. Είναι πρόκληση να δίνουν 28 δις στους τραπεζίτες και δίπλα σε αυτά 30 δις στους εμπόρους των όπλων, να ρίχνουν σφαίρες στη νεολαία και απολύσεις στους εργαζόμενους. Είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε ξανά στους δρόμους στη διαδήλωση του Απρίλη στο Στρασβούργο για να φωνάξουμε 60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Ζαχέρ Μωχάμετ, πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, με μεγάλες αντιπροσωπείες από Πακιστανούς και Αφγανούς μετανάστες. Επίσης, ο Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας.

Μετά τους χαιρετισμούς, χιλιάδες διαδήλωσαν στην αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί ήταν φοιτητές και φοιτήτριες με το πανό του Συλλόγου της Νομικής Αθήνας, οι μαθητές Anticapitalista και από το 1ο Λύκειο Βριλησίων με το πολύχρωμο πανό τους «Όχι στο ΝΑΤΟ όχι στον Πόλεμο». Δίπλα τους και οι μαθητές/τριες από το 1ο Λύκειο Γλυκών Νερών που φώναζαν «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Ηταν εκεί τοπικές επιτροπές της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο από τα Πετράλωνα-Κουκάκι, τη Φιλοσοφική, τα ΤΕΙ κλπ. Ανάμεσα στα πανό ξεχώριζε αυτό της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης που έγραφε: «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, από τα Εξάρχεια ως την Παλαιστίνη».

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση και αποφασιστικότητα! Επόμενος μεγάλος αντιπολεμικός σταθμός θα είναι η πανευρωπαϊκή διαδήλωση το Σάββατο 4 Απρίλη στο Στρασβούργο με κεντρικό σύνθημα «60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά»! Η διαδήλωση στο Στρασβούργο κόντρα στις φιέστες που ετοιμάζουν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα είναι η κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις συνόδους κορυφής των G20 και της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν τις προηγούμενες μέρες. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία από ακτβιστές και ακτιβίστριες της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Η αντιπροσωπεία αναχωρεί από την Αθήνα την Παρασκευή 3/4 και επιστρέφει στις 5/4. Αντίστοιχα από την Θεσσαλονίκη αναχωρεί στις 3/4 και επιστρέφει στις 6/4. Δηλώστε συμμετοχή τις λίγες μέρες που απομένουν.

Όλοι μαζί, να κάνουμε το Στρασβούργο τη ...Γένοβα του 2009!

Επικοινωνήστε:
Αθήνα 210 3220221, 6932 825663, 6946 093043, Θεσσαλονίκη 6944 640403, 6932 197565

Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ: 6946 093043


Εκτύπωση