Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού και φωτογραφίας για μετανάστες 2ης γενιάς

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ANCE οργανώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και φωτογραφίας για νέους μετανάστες 2ης γενιάς ηλικίας 16-25 χρονών (που έχουν γεννηθεί ή ήρθαν σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα).
Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό με μορφή παράστασης ή έκθεσης αντίστοιχα για τη φωτογραφία, στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ «Μετανάστες 2ης γενιάς : Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς δικαιώματα» που θα οργανωθεί τον Νοέμβριο του 2009 στην Αθήνα.
Τα εργαστήρια ξεκινούν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 και ώρα 18:00 στη διεύθυνση Μιαούλη 15α , 2ος όροφος , Ψυρρή .
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως 22 Απριλίου στα τηλ. 210-8215343 και 210 8215044 υπεύθυνη προγράμματος Μπεκριδάκη Γεωργία. Με το εργαστήρι αυτό η ANCE φιλοδοξεί να ανοίξει ένα πολυπολιτισμικό διάλογο, μια προσπάθεια διερεύνησης της ταυτότητας και των προσωπικών διαδρομών των συμμετεχόντων στο σύγχρονο ελληνικό τοπίο με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι. Ένα εργαστήρι επικοινωνίας στο οποίο οι προσωπικές καταθέσεις γίνονται έμπνευση, μετουσιώνονται σε κίνηση και γίνονται παράσταση.

Τα εργαστήρια αυτά, με θέματα γύρω από τα ζητήματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας, ταυτότητας, ίσων δικαιωμάτων, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος « Ευρώπη για όλους? Ενημέρωση των νέων γύρω από τα δικαιώματα των πολιτών στην Ευρώπη και στα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς των μεταναστών» και πραγματοποιούνται παράλληλα στην Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία. Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο 2009 στην Αθήνα σε ένα διήμερο φεστιβάλ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα δεν παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης. Χωρίς πιστοποιητικό αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να γραφούν στα δημοτολόγια και άρα δεν έχουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την εγγραφή. Στην ηλικία των 18 ετών δε θεωρούνται πλέον μέλη της οικογένειάς τους και μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες και μόνο με την παρουσίαση ενσήμων αποκτούν άδεια παραμονής. Χωρίς χαρτιά που νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στην Ελλάδα, κινδυνεύουν να απελαθούν σε μια χώρα της οποίας ενδεχομένως δε γνωρίζουν τη γλώσσα, δεν έχουν συγγενείς, δεν αναγνωρίζουν ως πατρίδα εφόσον γνώρισαν ως τέτοια μόνο την Ελλάδα.
Με πρωταγωνιστές τη δεύτερη γενιά μεταναστών και με τη δική μας συμβολή παίρνουμε όλοι ενεργό ρόλο και μιλάμε ανοιχτά, παίζουμε, μοιραζόμαστε, εκφραζόμαστε, δίνουμε τη δική μας παράσταση!

Η ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας) είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1996 από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το χώρο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και της τεχνικής βοήθειας και σήμερα έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και εθελοντών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Εκτύπωση