Κάλεσμα της καμπάνιας «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια»

Με πρωτοβουλία του Δήμου Καισαριανής και στο πλαίσιο της καμπάνιας "Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια" θα υπάρξει ένα πρωτόγνωρο γεγονός: το Σάββατο 23 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στη κεντρική πλατεία της πόλης, θα γίνει εκδήλωση με επίκεντρο τη συμβολική τελετή εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου ενός παιδιού συμπολίτη μετανάστη από τη Αφρική! Το παιδί είναι 17 μηνών, ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στη Καισαριανή, και που -ως γνωστό- δεν μπορεί να γραφτεί στο δημοτολόγιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά, να στερείται δικαιωμάτων και να μην έχει χαρτιά ούτε στη Γκάνα, ούτε στην Ελλάδα. Η συμβολική εγγραφή θα γίνει από το Δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα.

Η συμβολική τελετή επιδιώκει:

Να αναδείξει το πρόβλημα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και δεν μπορούν να εγγράφονται στα δημοτολόγια με αποτέλεσμα να στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη που απορρέουν από αυτή την εγγραφή.
Να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το μέγα ανθρώπινο και κοινωνικό πρόβλημα των χωρίς δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και των παιδιών τους.
Να αναδείξει την παρατεταμένη απροθυμία του ελληνικού κράτους να παραχωρήσει στους μετανάστες γείτονες μας τα δικαιώματα που έχει κάθε δημότης των πόλεών μας.
Να καταδείξει ότι οι ίδιοι οι πολίτες και οι δημοκρατικοί θεσμοί τους είναι αποφασισμένοι να μην περιμένουν μοιρολατρικά από το κράτος να εντάξει τους μετανάστες στη κοινωνία μας και για αυτό αρχίζουν να προχωρούν σε παραδειγματικές πρωτοβουλίες.
Να αποτελέσει την αφετηρία μιας καμπάνιας στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να τερματιστεί το σκάνδαλο των χωρίς δικαιώματα μεταναστών συνανθρώπων μας.

Θέλει επίσης να προστατέψει τους μετανάστες σε μια περίοδο και συγκυρία κρίσης, όταν μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα. Βοηθούσης της κρίσης και των σαρωτικών συνεπειών της, οι πρώτοι που θα κληθούν (από το κράτος και από το πολιτικό κατεστημένο) να την πληρώσουν θα είναι «προφανώς» και πάλι οι μετανάστες και τα –από κάθε άποψη- εντελώς απροστάτευτα από το κενό του νόμου, παιδιά τους
Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας την πρωτοβουλία του Δήμου Καισαριανής και της Καμπάνιας «Όχι στο Ρατσισμό από τη Κούνια»

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαϊκή γιορτή με μουσικές και χορούς από μεταναστευτικά συγκροτήματα.

 

Η Καμπάνια «Όχι στο ρατσισμό από Κούνια»

ζητά συγκεκριμένα:

Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή συμπληρώνουν τριετή παρουσία στην ελληνική εκπαίδευση.
Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη διαμονή των γονέων τους.
Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο οποίος βασίζεται στην αρχή του ius sanguinis (αρχή του αίματος) με τη θέσπιση της αρχής του ius soli (αρχή του εδάφους) για όσους γεννιούνται στην Ελλάδα ή για κάθε ανήλικο που έχει συμπληρώσει τριετή παρουσία στην ελληνική εκπαίδευση οποιασδήποτε βαθμίδας (και με δυνατότητα επαναβεβαίωσης του ενδιαφερομένου κατά το έτος ενηλικίωσης).
Σε κάθε περίπτωση, καθιέρωση της αρχής της κατοικίας προκειμένου για την κτήση της ιθαγένειας (residence citizenship) που θα στηρίζεται όχι στον τόπο γέννησης ή στην καταγωγή βάσει αίματος, αλλά στον τόπο που βρίσκεται η κατοικία και η εργασία του μετανάστη, δημιουργώντας ειδικό δεσμό με τη χώρα.
Τροποποίηση του άρθρου 27 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και του άρθρου 14 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ώστε η κτήση της δημοτικότητας να αποσυνδεθεί από την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας και να συνδεθεί με το πραγματικό γεγονός της μόνιμης κατοικίας. Ανεξάρτητα από την ιθαγένεια θα πρέπει να πιστοποιείται ο νομικός δεσμός αλλοδαπών με το δήμο ή την κοινότητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία, Φιλανδία, Σλοβακία).
Καθιέρωση Τοπικού Συμβουλίου Μεταναστών ως συμβουλευτικού οργάνου στις πολιτικές που θα λαμβάνονται από τους δήμους ή τις κοινότητες.
Κατοχύρωση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για όσους τεκμηριώνουν 5ετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.
Για κάθε επαφή:

Σόνια Μητραλιά, 693-2295118, Λoρέτα Macauley, 693-8387351

Καμπάνια "Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια"


Εκτύπωση