Δεν μπορούν να περιμένουν

Λίγο καιρό πριν το Υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε σε νομοσχέδιό του για τη... δημοτική Αστυνομία τη χορήγηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος μόνο στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ. Γεγονός που αφενός εξαιρεί όσα παιδιά μεγάλωσαν και ζουν εδώ και αφετέρου αγνοεί ένα πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων, τα οποία ίσα δικαιώματα για τα παιδιά που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, και κυρίως να τους χορηγείται η ιθαγένεια.
Αίτημα το οποίο συμμερίζονται γνωμοδοτικά όργανα του υπουργείου: τόσο η Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών για το Δημόσιο (ΚΕΑΔ) σε πρόσφατη έκθεσή της, όσο και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) Αλέξανδρος Ζαβός, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά: «Η άποψή μου συμπίπτει με την πρόταση της Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών στο Δημόσιο για τη χορήγηση της ιθαγένειας, δηλαδή όσον αφορά τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και διαμένουν στη χώρα νόμιμα μέχρι την ενηλικίωσή τους, να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν και αισθάνονται Ελληνες, να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια, διαφορετικά, εάν το επιθυμούν να επιλέγουν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.

Αναφορικά με τα παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα μας σε μικρή ηλικία, εφόσον οι γονείς τους εξακολουθούν να διαμένουν νομίμως στη χώρα για μία δεκαετία, δίνεται το δικαίωμα στους γονείς να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, η οποία αυτομάτως χορηγείται και στα τέκνα, διαφορετικά μετά την ενηλικίωσή τους και εφόσον παραμένουν στη χώρα νόμιμα, μπορούν αυτοτελώς να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση σε αυτούς της ελληνικής ιθαγένειας».

Τι γίνεται αντ' αυτών; Μέχρι σήμερα, μετά την ενηλικίωση ή τις σπουδές τους αντιμετωπίζονται ως οικονομικοί μετανάστες, πρέπει να αποκτήσουν άδεια παραμονής ως εργαζόμενοι και να την ανανεώνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, δηλαδή μπαίνουν στη διαδικασία εύρεσης εργασίας και, αν δεν τα καταφέρουν, απειλούνται με απέλαση.

«Τα δικαιώματα των παιδιών έπρεπε να διασφαλιστούν χθες, σήμερα είναι ήδη αργά αλλά κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα», μας λέει ο υπεύθυνος του διαδικτυακού περιοδικού «diavatirio.net» Βασίλης Χρονόπουλος: «Η χορήγηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος ή οποιασδήποτε άλλης άδειας αόριστης διάρκειας θα μπορούσε να είναι ένα μεταβατικό μέτρο μέχρι να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ιθαγένεια. Τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στη χώρα μοιάζουν με τους συνομήλικους τους, πήγαν στα ίδια σχολεία, δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τις πατρίδες των γονιών τους και σίγουρα έχουν συνδέσει το μέλλον τους με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για τη διάκριση μεταξύ παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και αυτών που μεγάλωσαν εδώ. Επίσης, δεν αποτελεί λύση η λύση του προβλήματος μερικών παιδιών. Αν θεωρούμε ότι δεν είναι λογικό να απελαύνεται ένας 18χρονος που γεννήθηκε εδώ, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι λογικό για έναν νέο που ήρθε στη χώρα σε μικρή ηλικία και είναι πλήρως ενταγμένος στην κοινωνία; Και αν θεωρούμε ότι τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να μένουν στη χώρα χωρίς τις προϋποθέσεις που αφορούν τους μετανάστες, ποιος είναι ο λόγος που δεν τους αποδίδουμε τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη αλλά ουσιαστικά δημιουργούμε μια νέα κατηγορία κατοίκων της χώρας με περιορισμένα δικαιώματα; Αν το μέτρο δεν οδηγεί με σαφήνεια στην ιδιότητα του πολίτη, σε μερικά χρόνια θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που από τη μια πλευρά δεν θα μπορούν να απελαθούν ποτέ αλλά από την άλλη δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στη ζωή της χώρας». Ο ίδιος δεν κρύβει την απορία του που «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ακούει αυτούς που η ίδια επέλεξε να τη συμβουλεύουν», αλλά παραδέχεται παρόλα αυτά πως «για πρώτη φορά η λύση διαγράφεται, έστω και αχνά, στον ορίζοντα».

Τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση, και πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου είναι τα αιτήματα που θέτει επί τάπητος εκ μέρους της καμπάνιας «Οχι στον ρατσισμό από κούνια» η Σόνια Μητραλιά: «Θέλουμε να υπενθυμήσουμε στην κυβέρνηση ότι στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκονται ανθρώπινες ζωές και ότι οι ζωές τόσων δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων της δεύτερης γενιάς μεταναστών είναι πάρα πολύ σημαντικές για να αντιμετωπίζονται λες και πρόκειται για απλά εμπορεύματα εισαγωγής. Γιατί άραγε θα πρέπει αυτοί οι νέοι και νέες να περιμένουν μέχρι τα 18 τους χρόνια για να γίνουν Ελληνες, πράγμα που σημαίνει ότι επί 18 χρόνια δεν έχουν ίσα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Αλλά όχι μόνον αυτό. Γιατί άραγε εξαιρούνται από την κυβερνητική υπόσχεση οι νέοι και νέες της δεύτερης γενιάς που ήλθαν στην Ελλάδα δέκα χρόνια, έναν χρόνο, έναν μήνα ή ακόμα και μία μέρα μετά από τη γέννησή τους; Πού κολλάει αυτή η εντελώς αυθαίρετη διάκριση; Δυστυχώς, μόνο κάποιος υπερτροφικός σαδισμός προς τους μετανάστες μπορεί να εξηγήσει αυτή τη στάση της ελληνικής πολιτείας που συνοψίζεται σε μια πολιτική ατέλειωτων καραμπινάτων διακρίσεων διανθισμένη από ατέλειωτα απάνθρωπα καψώνια...».

Μας θυμίζει ότι στο πρώτο Σύνταγμα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτος, που ψήφισαν στην Τροιζήνα το 1827 οι πρόγονοι που δημιούργησαν αυτή τη χώρα το 1821, προέβλεπαν ότι αρκεί για έναν ξένο να ζει στην Ελλάδα επί ένα μέχρι τρία χρόνια για να μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας.

Και ζητά πραγματικές λύσεις εδώ και τώρα και όχι άλλη υποκρισία και ημίμετρα που αποκαλούνται «δήθεν "μεταναστευτική πολιτική", η οποία που ρημάζει ανθρώπινες ζωές και συνάμα δηλητηριάζει με ρατσιστικό φαρμάκι την ελληνική κοινωνία. Γιατί τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα τόσων πολλών νέων συμπατριωτών μας ξενικής καταγωγής δεν μπορούν πια να περιμένουν».

Πρόκειται για ανθρώπους και όχι εμπορεύματα


Εκτύπωση