Ελλάδα χώρα μεταναστών

refugies«Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες», είπε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν στο μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες. H διεθνής οικονομική ύφεση και οι ολοένα και πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές των κατ’ εξοχήν χωρών υποδοχής μεταναστών, δυσχεραίνουν την ήδη απελπιστική τους κατάσταση.
Από τα 200 εκατομμύρια μεταναστών, οι 1,2 ζουν στη Ελλάδα, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα εδώ και δεκαετίες. Ως χώρα προέλευσης μεταναστών στα μέσα του 20ου αιώνα και ως χώρα υποδοχής μεταναστών από τη δεκαετία του ’80. Ένα περισσότερο σύγχρονο φαινόμενο, ως πέρασμα για ασιατικής κυρίως καταγωγής μετανάστες που επιδιώκουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν και η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, έχoyn εγείρει σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των μεταναστών που είτε διαμένουν είτε «φιλοξενούνται» στη χώρα μας. Σειρά παραβιάσεων έχουν αναφερθεί για θέματα κακομεταχείρησης από αστυνομικούς, εξαντλητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών παραχώρησης αδειών παραμονής, απουσία οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής για κοινωνική ένταξη, ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος τους, εκμετάλλευση των μεταναστών από τους εργοδότες και μη αναγνώριση και διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Τα τελευταία κρούσματα βίας απέναντι στους μετανάστες αποδεικνύουν την αντιμετώπισή τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που είναι ωστόσο απαραίτητοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κάθε χώρας που τους υποδέχεται. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό «Αντιγόνη», οι μετανάστες (νόμιμοι ή μη) συμβάλλουν στο 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργούν το 2,8% του εισοδήματος και συνιστούν το 2,5% τoυ εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι δυνατή για τα επόμενα 20-25 χρόνια χάρη στους μετανάστες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζουν αντιφατική στάση ως προς το θέμα της μετανάστευσης. Το 88% λέει ότι οι μετανάστες γείτονές τους δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά το 65% θεωρεί ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς. Το 83% θεωρεί θετικό το γεγονός ότι τα παιδιά μεταναστών παίρνουν ελληνική εκπαίδευση, αλλά το 65% ενοχλείται από την παρουσία τους στα σχολεία, καθώς θεωρεί ότι υποβαθμίζουν το επίπεδο εκπαίδευσης.

tvxs.gr:https://tvxs.gr/


Εκτύπωση