Ζητάμε το αυτονόητο μια ανθρώπινη διαδικασία υποδοχής

Όλγα Λαφαζάνη, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών:
«Οι κραυγές των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν αποτελούν απειλή ή εισβολή, όπως συνηθίζει να ισχυρίζεται ο κυρίαρχος λόγος. Είναι άντρες, γυναίκες και παιδιά που δραπέτευσαν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και την εξαθλίωση στις χώρες τους, κατάσταση για την οποία σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη η Δύση. Η κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με πρωτοπόρο την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποθαρρύνει ή αποτρέπει τους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να ταξιδέψουν, αλλά αντίθετα ενισχύει τα κυκλώματα διακίνησης, αυξάνει το κόστος και την επικινδυνότητα του ταξιδιού. Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες με φυλακίσεις, επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: μια ανθρώπινη διαδικασία υποδοχής, με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και πρόσβαση στο άσυλο».
«Κι όμως», όπως επισημαίνει η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), «δεν πρόκειται για "απόβαση μυρίων", αλλά για την επιβεβαίωση ότι "όποιος σπέρνει θύελλες, θερίζει καταιγίδες"».

«Έκπληξη αισθάνονται μόνον όσοι δεν θέλουν να δουν ότι ο πλανήτης μας έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικά ανασφαλές μέρος για να ζει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού».

«Ακόμα και σήμερα όμως», συνεχίζει η YRE, «η ελληνική κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες, ασκείται σαν να μην είδαν, σαν να μην άκουσαν, σαν να μην ξέρουν τι συμβαίνει σε μεγάλα κομμάτια του πλανήτη. Ακόμα χειρότερα, σαν να πρέπει να απαλλαγούν από το "βάρος" πάση θυσία...».

Οι καταγγελίες για τα κέντρα υποδοχής - κράτησης που δεν υπάρχουν (στα περισσότερα νησιά ή συνοριακούς σταθμούς), δεν είναι τίποτα μπροστά στις καταγγελίες για τα κέντρα υποδοχής - κράτησης που υπάρχουν! Άθλιες συνθήκες, ανύπαρκτες υποδομές, μηδέν ευαισθησία για τις ειδικές κατηγορίες και, βέβαια, ουκ ολίγες καταγγελίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις δικαιωμάτων από τους υποτιθέμενους «προστάτες» (αστυνομικοί - λιμενικοί κ.λπ.) αυτών των χώρων!


Εκτύπωση