Ημερολόγιο της ιατρικής αποστολής της Fair Planet στη Γάζα

1/2/2009
Η πενταμελής ιατρική αποστολή της Fair Planet κατευθύνεται προς την Γάζα, αφού επισκέφτηκε την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο για να παραλάβει τις άδειες διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Υποχρεώνεται ο καθένας μας να υπογράψει προσωπική υπεύθυνη δήλωση που πιστοποιεί ότι η είσοδος του, στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται με προσωπική του ευθύνη και ότι θα επιστρέψει πριν τις 5 Φεβρουαρίου, με την αιτιολογία ότι κλείνουν τα σύνορα από την πλευρά της Αιγύπτου.
Σημειωτέων ότι η άδεια από της Αιγυπτιακές αρχές για την μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού που μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες δεν είχε ακόμα εκδοθεί από της Αιγυπτιακές αρχές.
Τα δύο αυτά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο προγραμματισμός της αποστολής. Ευτυχώς οι γιατροί της ομάδας μας είχαν την προνοητικότητα να μεταφέρουν στις αποσκευές τους μέρος της βοήθειας κυρίως φάρμακα επείγουσας ανάγκης. Η κυρίως βοήθεια πρόκειται να μεταφερθεί στις 15 Φεβρουαρίου δια μέσου άλλης διαδρομής προς την Γάζα.
Μας αναφέρεται επίσης το γεγονός ότι, στα σύνορα της Ράφα, περιμένουν ουρά εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

12.30: Αναχώρηση με βαν για το El Arish. Μετά από τα πρώτα 100χλ. συναντάμε το 1ο μπλόκο όπου μας ζητείται ο προορισμός και ο σκοπός της μετακίνησης. Μετά τη διώρυγα του Σουέζ συναντήσαμε άλλα 6 μπλόκα από τα οποία περνάμε με την επίδειξη των αδειών διέλευσης για τη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τις 17.00 φτάνουμε στο Ελ Αρίς όπου και διανυχτερεύουμε. Γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την μετακίνησή μας προς τα σύνορα.

1/2/2009 Ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται,η εκεχειρία γνώρισε νέα σκληρή δοκιμασία χθες,όταν Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες οι οποίες έπεσαν στο Νότιο Ισραήλ,χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα. Το Ισραήλ δεν απάντησε όπως συνηθίζει.Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι η χώρα του επιφυλάσσεται να απαντήσει όπου θέλει και όποτε θέλει και τόνισε ότι η απάντηση θα είναι «αυστηρή και δυσανάλογη»,γεγονός που προκάλεσε νέες ανησυχίες για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.
Μολονότι χθες το απόγευμα πληροφορίες ανέφεραν ότι η Χαμάς έχει συμφωνήσει στις συνομιλίες του Καΐρου σε σχέδιο διαρκούς εκεχειρίας με το Ισραήλ,ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χαλίντ Μεσάαλ που επισκέφθηκε την Τεχεράνη, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία αν δεν αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας.Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ τον προειδοποίησε ότι η οργάνωση πρέπει να είναι έτοιμη για νέες συγκρούσεις με το Ισραήλ. Η Χαμάς έχει πολύ στενές επαφές με το Ιράν και ο Μεσάαλ συχνά επισκέπτεται την Τεχεράνη από τη Συρία,όπου μένει ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς,δήλωσε χθες ότι για να επιτευχθεί συμφιλίωση πρέπει προηγουμένως να αναγνωρίσει η Χαμάς την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδικό εκπρόσωπο των Παλαιστινίων. Ο Αμπάς κατηγόρησε δε ευθέως τη Χαμάς ότι με τις συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών προκάλεσε την επίθεση του Ισραήλ και έτσι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τις τύχες των Παλαιστινίων.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών πίεσε τους Παλαιστινίους να συμφιλιωθούν.Δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ότι «η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει μόνον από τους Παλαιστινίους. Αν πραγματικά θέλουν η διεθνής κοινότητα να τους βοηθήσει,ο μόνος δρόμος είναι να συμφιλιωθούν.

2/2/2009
8.00: Αναχώρηση για τα σύνορα. Στη μέση του δρόμου το ένα από τα δυο ταξί (παλιές Mercedes) παθαίνει βλάβη η οποία επιδιορθώνεται με την ευρηματικότητα των 2 οδηγών. Άφιξη στα σύνορα στις 9.00. Δυο, τρία φορτηγά σχηματίζουν ουρά όπως και γύρω στους 50 Παλαιστίνιους πολίτες και λίγους Ιορδανούς περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.
Στην πύλη συναντούμε επίσης ξένες αποστολές, 4μελή πλήρωμα ασθενοφόρου της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, μια επταμελή ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων, ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera, δυο μέλη του αμερικάνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μια τετραμελή επιτροπή της ΓΣΕΕ, τριμελής ομάδα Ελληνικής ΜΚΟ, ένας ιατρός και ένας δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής, μια ομάδα του Secours Islamique και μια ομάδα σκανδιναβικής ΜΚΟ που συνοδευόταν από διπλωματική εκπροσώπηση. Σε σύντομη συνομιλία που έχουμε μαζί τους, μας πληροφορούν ότι μέλη της οργάνωσής τους αντιμετώπιζαν προβλήματα επί δεκαήμερο με τις Αιγυπτιακές αρχές οι οποίες δεν επέτρεπαν τη διέλευση των συνόρων στην επιστροφή τους από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέλη της ομάδας μας δίνουν συνέντευξη στους Αμερικανούς δημοσιογράφους με θέμα το σκοπό της αποστολής, την ιατροφαρμακευτική βοήθεια που συγκέντρωσε η Fair Planet και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοσης άδειας μεταφοράς της από τις αιγυπτιακές αρχές. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκτός των συνόρων παρατηρήσαμε την άφιξη αιγυπτιακών ασθενοφόρων στα οποία γίνονταν εξονυχιστικός έλεγχος και κατόπιν επιτρεπόταν η διέλευσή τους. Συνολικά πέρασαν επτά.
Κατά της 11.00, ανοίγει τελικά η πύλη, περνούν πρώτα οι Παλαιστίνιοι πολίτες, κατόπιν οι Ιορδανοί και η Ερυθρά Ημισέληνος και κλείνει η πύλη. Περιμένουμε 2 ώρες ακόμα μέχρι να επιτραπεί η είσοδος ξένων αποστολών. Σημειωτέων ότι δεν επετράπη η είσοδος των μελών της Διεθνούς Αμνηστίας για τέταρτη συνεχή μέρα όπως επίσης και του δημοσιογράφου του Al Jazeera. Οι διαδικασίες ελέγχου αποσκευών και διαβατηρίων διαρκούν περίπου 2 ώρες όπου και μας ζητείται εκ νέου να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση που πιστοποιούσαν ότι η είσοδος μας στη Γάζα γίνεται με προσωπική μας ευθύνη και ότι θα εξέλθουμε από τη Λωρίδα της Γάζας στις 4 Φεβρουαρίου.
Όπως διαπιστώνουμε η βοήθεια και οι ξένες αποστολές μπαίνουν με το σταγονόμετρο και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας
Στην Παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, στην Ράφα μας καλωσορίζουν εκπρόσωποι της τοπικής παλαιστινιακής κυβέρνησης, μας ενημερώνουν σχετικά με την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων και μας καλούν να καταγράψουμε τις καταστροφές προκειμένου να δώσουμε τη μαρτυρία μας στον έξω κόσμο.
Η αποστολή με την είσοδο μας στην Λωρίδα της Γάζας, τίθεται υπό την άμεση προστασία αλλά και επιτήρηση της κυβέρνησης.
Αν και είχαμε πρόσκληση φιλοξενίας από κατοίκους της Γάζας που είχαν κανονίσει αυτοκίνητο να μας περιμένει, οι υπεύθυνοι της υποδοχής επιμένουν να μας οδηγήσουν με δικό τους μέσο σε ξενοδοχείο που αυτοί επέλεξαν στη Γάζα και με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε φιλοξενούμενοι της Παλαιστινιακής κυβέρνησης.
Μαζί μας έρχεται συνοδός ο οποίος θα κανονίσει και θα ακολουθήσει όλες τις μετακινήσεις της οργάνωσης κατά τη διαμονή μας στη Γάζα.
Κατά τις 18.00, μας επισκέπτεται στο ξενοδοχείο, ο ελληνόφωνος ιατρός Jamil Echrewat, συνοδευόμενος από 2 στελέχη του Υπ. Υγείας, μέλη της υποδοχής και ένα μέλος της ασφάλειας. Μας γίνεται ενημέρωση σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Μας πληροφορούν για το σκληρό εμπάργκο που επικρατεί. Δεν υπάρχουν υλικά πχ τσιμέντο, σωληνώσεις και σίδερα για τις οικοδομικές εργασίες .Το χαρτί είναι επίσης απαγορευμένο αγαθό. Στη συνέχεια μέλη της αποστολής μας επισκέπτονται, με συνοδεία του Jamil Εchrewat, τη διερευνητική αποστολή των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου που θα αποχωρούσε από την περιοχή την επόμενη ημέρα. Ακούμε για 3η φορά την ενημέρωση για την εισβολή που απευθύνεται αυτή τη φορά στους Γιατρούς του Κόσμου και αποχωρούμε μετά από αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά τα προγράμματά μας. Υπήρξε ταύτιση απόψεων των 2 οργανώσεών μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την αποστολή της βοήθειας. Κατόπιν επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο.
Το βράδυ καθώς και καθ όλη την διάρκεια της παραμονής μας , ισραηλινά αεροπλάνα μαχητικά και κατασκοπευτικά δεν σταμάτησαν να πετούν πάνω από την Λωρίδα της Γάζας.

2/2/2009 Πυρά από ισραηλινές δυνάμεις δέχτηκαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης ενάντια στην ανοικοδόμηση τοίχους στην επαρχία Ni' lin, στη Δυτική Όχθη. Δύο από τους διαδηλωτές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος και μια Σουηδή ακτιβίστρια τραυματίστηκαν από ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων.
Μάρτυρες δήλωσαν ότι η διαδήλωση είχε ήδη τελειώσει όταν τραυματίστηκαν οι δύο διαδηλωτές και πως, όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, οι συμμετέχοντες επέστρεφαν στα σπίτια τους. Και οι δύο νεαροί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Sheikh Zaid της Ραμάλα στα επείγοντα περιστατικά όπου και νοσηλεύτηκαν.
Από την έναρξη της σφαγής στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός επιδίδεται σε δοκιμές νέων όπλων σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ένα από τα νέα αυτά όπλα είναι η σφαίρα διαμετρήματος 0,22 χιλιοστών. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός ότι δεν προκαλεί θόρυβο κατά την εκπυρσοκρότηση. Το μικρό μέγεθος του κάλυκα επιτρέπει στη σφαίρα να εισέλθει στο σώμα και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία.
Στις διαμαρτυρίες κατά της ανέγερσης του τοίχους διαχωρισμού συμμετέχουν διεθνείς ακτιβιστές από το Μάιο του 2008.Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv, το Μάρτιο του 2008 οι ισραηλινές αρχές εισήγαγαν ένα νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίξουν πυρά κατά Παλαιστινίων που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κοντά στο τοίχος , εκτός και αν ξένοι υπήκοοι ή ισραηλινοί βρίσκονται ανάμεσα στους διαδηλωτές.
Η κατασκευή του τοίχους γύρω από το Ni'lin θα οδηγήσει σε αποκλεισμό του 40% του εδάφους της περιοχής, κάτι που σημαίνει συνολική απώλεια εδάφους 85% από το 1948.

3/2/2009
Το πρωί αντικρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής. 4.000 σπίτια έχουν εκ θεμελίων καταστραφεί και 17.000 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Βλέπουμε οικογένειες να κατοικούν άλλες μέσα στα χαλάσματα, και άλλες σε σκηνές πάνω στα ερείπια των σπιτιών τους. Πολλές συνοικίες είναι χωρίς ρεύμα μετά τους βομβαρδισμούς.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια κυκλοφορούν σκεπασμένες ενώ αρκετές φορούν μαύρη μπούργκα και γάντια. Σύμφωνα με ένα μέλος άλλης αποστολής που είχε επισκεφθεί την Γάζα προ τριετίας υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κοινωνική εικόνα των γυναικών.
Επισκεπτόμαστε:
το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Μας υποδέχεται ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο υπέστη πολλές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Οχτώ ρουκέτες του ενός τόνου η καθεμία έπεσαν στο κτίριο με τα εργαστήρια το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιά 12 εκ. δολάρια συνολικά (4 το κτίριο και 8 ο εξοπλισμός των εργαστηρίων). Εργαστήρια ιατρικής και βιοτεχνολογίας. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν ζημιές και στα γειτονικά κτίρια με σοβαρότερες ζημιές στη βιβλιοθήκη.
Το Πανεπιστήμιο Al-Aqsa.
Με την έξοδό μας από το αυτοκίνητο στο προαύλιο του πανεπιστημίου προκαλούμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον των φοιτητριών. Μια ομάδα φοιτητριών πλησιάζει και ενδιαφέρεται να μάθει ποιοι είμαστε και το σκοπό της επίσκεψής μας. Πολύ σύντομα η ομάδα των κοριτσιών μεγαλώνει. Ανάβει η συζήτηση με επίκεντρο τα κοινωνικά θέματα, τον πόλεμο, την οικονομική κατάσταση και παρόλο που πολλές έχουν μείνει άστεγες λόγω των βομβαρδισμών, παρά το γεγονός ότι τους λείπουν φάρμακα, τρόφιμα, και χρήματα, θεωρούν ότι η ασφάλεια στον τόπο τους είναι πρωταρχική. Όσων τα σπίτια καταστράφηκαν, μένουν σε συγγενείς, σε φίλους ή σε όποιο δωμάτιο έμεινε ακέραιο από την επίθεση. Όσο μιλάμε τα F-16 των ισραηλινών διασχίζουν τον ουρανό προκαλώντας αναστάτωση. Εκδηλώνουν μεγάλη επιθυμία για επικοινωνία, ανταλλάζουμε μέιλ, και τηλέφωνα.
Ο πρύτανης μας καλωσορίζει στην Γάζα και μας υποδέχεται στο γραφείο του όπου έχει συγκεντρωθεί η ολομέλεια του συμβούλιου. Συζητάμε για το θέμα της απομόνωσης των πανεπιστήμιων, στην Παλαιστίνη, το θέμα της δωρεάν παιδείας, ως και τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπάργκο στο πανεπιστήμιο. Μας ενημερώνει για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Δεκάδες φοιτητές είναι άστεγοι. Γύρω στους 15 ακρωτηριασμένοι και λιγότεροι από δέκα νεκροί. Πολλοί φοιτητές δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. $300 το 6μηνο, $15 την ώρα. Λείπουν τα βασικά υλικά και εξοπλισμός από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Αναγκάζονται να προσαρμόζουν τα πειράματα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που συνέχεια ελαττώνονται λόγω του εμπάργκο. Δεν υπάρχει χαρτί για να τυπώσουν το ενημερωτικό υλικό του πανεπιστημίου.
Το Δημοκρατικό Μέτωπο.
Στα γραφεία του Δημοκρατικού Μετώπου ερχόμαστε σε επαφή με τη Μ.Κ.Ο. «Union of Health Care Committees»(U.H.C.C.). Ο φορέας λειτουργεί στη Γάζα, 4 κέντρα α’βάθμιας περίθαλψης και δύο κέντρα υγείας γυναικών, ένα νοσοκομείο και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες. Οι υποδομές αυτές βρίσκονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Με τους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι τρεις κινητές μονάδες, ένα ασθενοφόρο και το ένα κέντρο α’βάθμιας περίθαλψης, στο χώρο του οποίου σταματήσαμε κατά τη διαδρομή μας προς το υπουργείο υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας όπου μας γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό υγείας σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα, τις απώλειες και τους τραυματισμούς.
Το Νοσοκομείο El Shifa.
Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Μπροστά στην είσοδο, δύο ασθενοφόρα βομβαρδισμένα και στον προαύλιο χώρο, μια έκθεση φωτογραφιών των τραυματιών και των καταστροφών του πολέμου καθώς και θραύσματα βομβών που βρέθηκαν στα ερείπια. Κάνουμε μια περιήγηση στους χώρους του νοσοκομείου. Στους θαλάμους νοσηλεύονται βαριά περιστατικά τα οποία σύμφωνα με τους γιατρούς δεν είναι από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίστηκαν. Τα σοβαρά περιστατικά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών. Ο διευθυντής της πλαστικής χειρουργικής, κ. Nafiz, μας μιλάει για την προσωπική του εμπειρία, για τους αμέτρητους τραυματίες που δεχόταν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και μας αναφέρει τραύματα με πολλαπλές βλάβες και άγνωστη εξέλιξη. Οι κλινικές εικόνες που αντιμετώπισε, παραπέμπουν σε αγνώστου σύστασης όπλα και επικεντρώνει τις υποψίες του στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν άγνωστα ή και απαγορευμένα ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα. Μας μιλάει ακόμα για κατάλοιπα πάνω στα αγροτικά προϊόντα που παρατηρήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς. Απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για έρευνα και εξακρίβωση των ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τελευταία επίθεση των Ισραηλινών καθώς η χρήση τέτοιων όπλων αποτελεί άλλον ένα λόγο παραπομπής του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Τo βράδυ συναντιόμαστε εκ νέου με τους αντιπρόσωπους της U.H.C.C. και του Δημοκρατικού Απελευθερωτικού Μετώπου όπου και συζήτιουνται οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό (αντιβιοτικά, αναλγητικά, πραζόλες, αλοιφές δερματικές, αντιβιοτικές, κορτιζονούχες, και κατά των εγκαυμάτων) καθώς και την δυνατότητα αγοράς αιματολογικού αναλυτή και υπερήχων. Συζητάμε επίσης το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς της φαρμακευτικής βοήθειας

3/2/2009 Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν σήμερα ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας η οποία έπληξε την πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ. Από τη ρουκέτα προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα
Πρόκειται για την πρώτη ρίψη ρουκέτας που πλήττει την πόλη Ασκελόν, μετά την κατάπαυση του πυρός, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.
Νωρίτερα, αεροπλάνα των ισραηλινών δυνάμεων βομβάρδισαν τα τούνελ που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχουντ Ολμερτ είχε προειδοποιήσει ότι ο στρατός θα απαντούσε στην εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του Ισραήλ.
Κάτοικοι του μεθοριακού περάσματος Ράφα και αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν κατ΄επανάληψη τις σήραγγες, που έχουν γίνει στόχος και άλλων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού από τις αρχές Ιανουαρίου.

4/2/2009
Το πρωί, η πρώτη μας δραστηριότητα είναι η επίσκεψη της κοινότητας Ζαϊτούν (ακριβής μετάφραση: ελαιώνας) η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Γάζας. Χαρακτηριστική είναι η οσμή του θανάτου που αναδύεται από τα ερείπια.
Ο ελαιώνας ισοπεδώθηκε και θανατωθήκαν τα ζώα στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής των ισραηλινών να καταστρέφουν καλλιέργειες και κτηνοτροφία ως και κάθε αγροτική υποδομή με σκοπό την οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων όπως το διαπιστώσαμε σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.. Εκτός της εκχέρσωσης των καλλιεργειών παρατηρήσαμε αποξηραμένα οπωροφόρα δένδρα και κουτιά που περιείχαν χημικά σε κοντινή απόσταση από αυτά
Όπως μας αναφέρεται η πρακτική αυτή γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ανά διετία περίπου σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.
Στη συγκεκριμένη περιοχή στρατοπέδευσαν οι Ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφοντας όλες τις καλλιέργειες και τα συστήματα άρδευσης και υπέσκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής σε βάθος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προφυλαγμένος χώρος στάθμευσης των αρμάτων και των μηχανημάτων τους, καθιστώντας αδύνατη την επανακαλλιέργεια της έκτασης. Κράτησαν σε ομηρία τους κατοίκους του οικισμού, μεταφέροντας τους σε ένα από τα σπίτια επί 3 μέρες χωρίς να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε τροφή νερό και θέρμανση.
Κατόπιν ισοπέδωσαν τον υπόλοιπο οικισμό συμπεριλαμβανομένου του νηπιαγωγείου και του τεμένους.
Την τρίτη ημέρα της ομηρίας των κατοίκων, δυο γυναίκες με ένα παιδί επιχείρησαν να βγουν από το σπίτι με σκοπό να συλλέξουν ξύλα και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ κατά την έξοδο τους. Την ίδια τύχη είχαν και οι τρεις άνδρες που προσπάθησαν να τους συνδράμουν. Στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, τύπου Απάτσι, βομβάρδισε το οίκημα. Σημειωτέων ότι οι Ισραηλινοί εσκεμμένα εμπόδισαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σωστικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους τραυματίες.
Σε συνομιλίες που έχουμε με τον πληθυσμό αναφέρονται περίεργες βόμβες που μοιάζουν με παιχνίδια. Πιθανά να πρόκειται για βόμβες διασποράς που διασπώνται κατά την πρόσκρουση, διασκορπίζοντας βομβίδια που εκρήγνυνται σε μια περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Επόμενη επίσκεψη στο Νοσοκομείο Kemal Adwan στην πόλη Jabaliyah.
Παρόμοια κατάσταση με τους ιατρούς του Νοσοκομείου El Shifa αντιμετώπισαν και οι ιατροί του Νοσοκομείου K.Adwan. Σημειώνεται ότι η Τζαμβαλίγια όπως και η Ράφα είναι από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές της Λωρίδας.
Ο ιατρός ορθοπεδικός, Dr. Bassam ALmasri, μας αναφέρει υπέρμετρος αριθμός ακρωτηριασμένων τραυματιών ή νεκρών που οφείλεται στα θραύσματα των «DIME bombs», που δημιουργούν σχεδόν χειρουργικούς ακρωτηριασμούς.

Η συζήτηση μας διακόπτεται απότομα με την είσοδο στο γραφείο του συνοδού μας ο οποίος μας υποχρεώνει να αποχωρήσουμε.

Με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο συναντούμε τον ιατρό, Jamil Echrewat, συνοδευόμενο από τον προσωπικό του φρουρό και μέλους της επιτροπής υποδοχής.
Ο ιατρός μας ευχαριστεί για την επίσκεψη μας στην Γάζα επαναλαμβάνοντας το λόγο για τον αγώνα της Χαμάς, την αναγκαιότητα της αντίστασης, της οποίας εκφραστής είναι μόνο η Χαμάς ως και τη βεβαιότητα νίκης.
Κατά την έξοδο μας από τα σύνορα, στο χώρο ελέγχου, παρατηρούμε μεγάλο αριθμό σταθμευμένων ασθενοφόρων.
Στην πύλη της αιγυπτιακής πλευράς βλέπουμε να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε κουτιά ανθρωπιστικής βοήθειας τα οποία περιέχουν φάρμακα. Με τον ίδιο ζήλο και με συνέπια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γίνεται και ο έλεγχος ασθενοφόρου που μεταφέρει ασθενή.

Αποχωρήσαμε από την Γάζα που κυριολεκτικά αιμορραγεί από την βαρβαρότητα των εισβολέων και από το σιδερόφρακτο κλοιό , το σκληρό εμπάργκο που υφίσταται από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Γίναμε μάρτυρες εικόνων και συγκλονιστικών εμπειριών, αποτέλεσμα ανθρώπινου μίσους και φανατισμού.

4/2/2009 Νέα ρουκέτα εκτοξεύθηκε το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημίες από την επίθεση. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη πόλη Μπέιτ Λαχίγια. Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε σκοτώσει δύο Παλαιστίνιους.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο o οποίος σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, προσπάθησε να τους επιτεθεί με χειροβομβίδα κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.
Νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο, μέλος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, εισβάλλοντας στο σπίτι του, στο χωριό Καμπατίγια της Δυτικής Όχθης.
Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ άνοιξε πυρ και κατέλαβε λιβανικό πλοίο με 60 τόνους βοήθειας στους παλαιστινίους της Γάζας, ενώ η Χαμάς έκανε έφοδο στις αποθήκες του ΟΗΕ
Οι Ισραηλινοί λένε ότι δεν έπεσαν πυρά εναντίον του πλοίου, ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδίκασε την «κραυγαλέα επίθεση», την οποία η Δαμασκός χαρακτήρισε πειρατεία.
Εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, οι διαπραγματευτές της Χαμάς αποχώρησαν από τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Τα μέλη της αποστολής:

Γιώργος Καλλιαμπέτσος
Ζέτα Δρίβα
Μαρίνα Πιταροκοίλη
Ναυσικά Θεοτοκά
Isabelle Masse

Εκτύπωση