Η ακραία φτώχεια στον κόσμο αυξάνεται

akraiaftoxeiaΠρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της σημαντικής μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς αυτές

1,02 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σήμερα, δηλαδή το 30% του συνολικού πληθυσμού της γης. Το ποσοστό αυτό αντί να μειώνεται αυξάνεται καθημερινά. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν αλλά 100 εκατομμύρια στην λίστα των ανθρώπων που βιώνουν την εξαθλίωση.

60 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, και από αυτά τα 11 εκατομμύρια πεθαίνουν το χρόνο. Με άλλα λόγια κάθε 5 δευτερόλεπτα,1 παιδί πεθαίνει από την πείνα.

 

Ο στόχος για τη μείωση κατά 50 % του υποσιτισμού μέχρι το 2015, φαντάζει άπιαστο όνειρο δεδομένου ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει από τι φαίνεται η πολιτική βούληση.

Η μείωση της Διεθνούς βοήθειας από τις ανεπτυγμένες χώρες με πρόσχημα τη χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών κατά 17% μέσα σε μια διετία, προκάλεσαν τεράστια επιδείνωση της ακραίας φτώχειας στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην τελευταία έκθεση της ActionAid International με τίτλο «Ποιος πραγματικά πολεμάει την πείνα;», αναφέρεται ότι ανάμεσα στις 22 αναπτυγμένες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με βαθμό 18 στα 100, καθώς η χώρα μας δεν ενισχύει τη γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών, δεν στηρίζει το κράτος πρόνοιας τους και δεν κάνει αρκετά για τις κλιματικές αλλαγές. Η ελληνική βοήθεια μειώθηκε φέτος (κατά 0.01%).

Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση (μαζί με τις ΗΠΑ) ανάμεσα στις 22 δωρήτριες χώρες και την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15.


Εκτύπωση