Η Λωρίδα της Γάζας υποφέρει ακόμα από το 23-ήμερο πόλεμο και το συνεχιζόμενο αποκλεισ

bandegazaΈνας χρόνος έχει περάσει από το σκληρό 23-ήμερο πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στα 1,5 εκατ. άτομα της Γάζας. 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ήταν 23 ημέρες παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και απομάκρυνσης της δικαιοσύνης. Ήταν ένας πόλεμος που χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι φωσφόρου με αποτέλεσμα τόσο καταστροφικό και προκαλώντας τόσο πόνο όσο δεν είχε ξαναδεί μια ολόκληρη γενιά. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι και τα σχολεία και τα νοσοκομεία έγιναν άμεσος στόχος.

Ο φρικτός 23-ήμερος βομβαρδισμός της Γάζας έληξε τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της Γάζας και τα βάσανα του λαού της συνεχίζονται. Ενώ οι εκθέσεις του ΟΗΕ και των ΜΚΟ περιγράφουν το βομβαρδισμό της Γάζας και τα επακόλουθά του κατά τρόπο αφηρημένο, μιλώντας με τα παιδιά της Γάζας, παρέχεται μια σημαντική υπενθύμιση της ανθρώπινης πλευράς του πόνου που υφίστανται από το Ισραήλ.
H εμπειρία του Anas

Ο Anas, ένα αγόρι 9 ετών που ζει στο στρατόπεδο Προσφύγων Bureij, αφηγήθηκε τη δική του εμπειρία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ήταν τόσο δυσβάσταχτες οι 23 νύχτες στην κόλαση. Μερικές φορές έπρεπε να κρυφτώ κάτω από το στρώμα μου για περίπου 4 ώρες ή περισσότερο. Ήμουν τρομοκρατημένος, κάθε φορά που ο πατέρας μου πήγαινε να φέρει το ψωμί για την οικογένειά μου. Η μητέρα μου έπρεπε να φωνάζει στα μεγάλα μου αδέλφια να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι μας, για να μην πάθουν κακό από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις. Ήμασταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πέντε ημέρες και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.»

«Μια μέρα ξύπνησα σε πλήρες σοκ, με τη φωνή του πατέρα μου να μας φωνάζει να κλείσουμε όλα τα παράθυρα, επειδή ένα ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο έριξε ένα πύραυλο φωσφόρου δίπλα στο σπίτι μας. Η μητέρα μου μας έφερε κομμάτια ύφασμα για να καλύψουμε τα στόματα μας κι έτσι να μην αναπνέουμε τις τοξικές χημικές ουσίες.»

Έρευνα του Προγράμματος Ψυχικής Υγείας της Κοινότητας της Λωρίδας δείχνει ότι πάνω από το 70% των παιδιών της Γάζας υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα και εκδηλώνουν συμπτώματα σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών. Δικαιολογημένα, ο Anas συνάντα δυσκολίες προσαρμογής στη ζωή μετά τον πόλεμο.

Μας εξήγησε, «Πρόσφατα είχα τρομερούς εφιάλτες για τον πόλεμο. Όταν επέστρεψα στο σχολείο μου, στο στρατόπεδο προσφύγων Bureij, παρατήρησα την άσχημη μυρωδιά της πυρίτιδας και των πυραύλων. Ήμουν πολύ αναστατωμένος όταν ανακάλυψα ότι πέντε από τους συμμαθητές μου σκοτώθηκαν και πολλά παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά.»

Όπως όλα τα παιδιά της Γάζας, ο Anas φοβάται το μέλλον, «Θα ήταν καταστροφικό εάν η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκινήσει άλλο ένα πόλεμο εναντίον μας. Ονειρεύομαι ένα ήρεμο μέλλον για μένα και για τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας. Ελπίζω ότι αυτή η κακή εμπειρία ποτέ δεν θα συμβεί ξανά.»

Μνήμες της Νταϊάνα

Η Diana, ένα 13 άχρονο κορίτσι, μας μίλησε επίσης για την εμπειρία της από τον πόλεμο.
«Ο πόλεμος ήταν πολύ δύσκολος για την οικογένειά μας, γιατί το σπίτι μας είναι από αμίαντο. Ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το σπίτι του γείτονα μας και το κατέστρεψε εντελώς. Το μύδρος από την έκρηξη έπεφτε γύρω από το σπίτι μας, όπως η βροχή και πετούσε γύρω-γύρω στο εσωτερικό του.»

Ένα χρόνο μετά, η Diana δεν έχει πολλές ελπίδες για το μέλλον, και δεν αισθάνεται το σπίτι της, ως μέρος ασφάλειας. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχασαν τα σπίτια του, την άνεση και την ασφάλεια.

Ένας πόλεμος κατά της ανθρωπότητας

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης, υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 280 σχολεία και νηπιαγωγεία, και 18 σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Έξι από τα σχολεία έχουν καταστραφεί στη Βόρεια Γάζα και μόνο, σχεδόν 9.000 μαθητές έπρεπε να μετεγκατασταθούν σε άλλα σχολεία σύμφωνα με την UNICEF και την UNRWA. Επιπλέον, καταστράφηκαν έξι πανεπιστημιακά κτίρια, και 16 υπέστησαν ζημιές. Λόγω του συνεχιζόμενου σκληρού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα σχολεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Χασάν Zeyada, ένας ψυχολόγος του GCMHP (http://www.gcmhp.net/) «Τα παιδιά είναι τα θύματα της βίας σε όλες τις μορφές της, δολοφονίες, τραυματισμοί, φυλακίσεις, απώλεια, και τον οικονομικό & φυσικό αποκλεισμό. Οι γενιές των Παλαιστινίων παιδιών έχουν συσσωρεύσει, τραυματικές εμπειρίες, αρνητικές ψυχολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που αποτελούν μακροχρόνια σημαντική απειλή για την ψυχική τους υγεία.»

Η οδυνηρή εμπειρία του αποκλεισμού αποτρέπει τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας από οποιοδήποτε είδος φυσιολογικής παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ονόματα των νεκρών και όχι τα ονόματα των παιχνιδιών.

Ο Anas και η Diana είναι δύο παραδείγματα από τα παιδιά που το μόνο έγκλημα τους ήταν να γεννηθούν στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Ελπίζουν και ονειρεύονται τη στιγμή που θα μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και σταθερότητα με το δικαίωμα στην παιδική ηλικία τους.


Εκτύπωση