Η Πρόσβαση στο νερό είναι Δικαίωμα

Κάνεις πλέον επιστήμονας δεν διαφωνεί για την επερχόμενη λειψυδρία που οφείλεται στις κλιματολογικές αλλαγές, στη μόλυνση των υδάτων από της βιομηχανίες διόγκωση των αστικών κέντρων, πληθυσμιακή έκρηξη και στην αλόγιστη χρήση και κακοδιαχείριση αυτών που ακόμα έχουν να καταναλώνουν.
Αν και θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο το δικαίωμα να πίνουμε καθαρό νερό ως αναγκαίο για την ύπαρξης μας, τα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΗΕ είναι δραματικά:
2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό με συνέπεια 1,8 εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών από το ακάθαρτο νερό και 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (από τα 6,5 του πληθυσμού της Γης )δεν έχουν καν πρόσβαση στο νερό. Με άλλα λόγια κάθε οκτώ δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλου νερού. Κι αυτό θα χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον, εφόσον συνεχίζεται το σημερινό μοντέλο χρήσης των υδάτινων αποθεμάτων.

Η έλλειψη νερού έχει αρχίσει να θεωρείται μείζον γεωπολιτικό θέμα, και χρειάζεται άλλη πολιτικής άντλησης και χρήσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κατανάλωση πόσιμου νερού ως ανθρώπινη ανάγκη ύπαρξης, γίνεται ανθρώπινο αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να διεκδικηθεί σταματώντας την αδίστακτη εμπορευματοποίηση των αποθεμάτων καθαρού πόσιμου νερού, υποχρεώνοντας τα κράτη να μοιραστούν τα υδάτινα αποθέματά τους με όσους δεν τα διαθέτουν.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Βραζιλία και το Ισραήλ αρνούνται επίμονα να αναγνωρίσουν το «δικαίωμα στο νερό».
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, το 2030 σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις νερού με αποτέλεσμα μια παγκόσμια κρίση που μπορεί να υποδαυλίσει πολέμους .

Παράλληλα, στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σε πρακτικές αλόγιστης σπατάλης, υπερκατανάλωσης και ρύπανσης των υδάτινων πόρων. Περίπου 150-160 λίτρα καθαρού νερού ημερησίως καταναλώνει ο καθένας μας στην Ελλάδα για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών (πόση, μαγείρεμα, καθάρισμα), όταν σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ απαιτούνται 20-50 λίτρα. Την εικόνα συμπληρώνει η αχαρακτήριστη αδιαφορία ιθυνόντων και πολιτών.

Ας κάνουμε κάτι σήμερα, αν όχι χθες, και ας αφήσουμε τα ευχολόγια, τις παγκόσμιες μέρες και την υπερχειλίζουσα υποκρισία των κρατούντων, προκειμένου να ξορκίσουν το κακό όπως εύστοχα έγραψε ο Γιώργος Κιούσης στην Ελευθεροτυπία.


Εκτύπωση