Η Fair Planet επέστρεψε από τη Γάζα

Στην ελληνική πρεσβεία του Καΐρου όπως και στα σύνορα υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ότι θα έχουμε εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας ως τις 5 του μηνός, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προγραμματισμός της αποστολής.
Η αποστολή ετέθη υπό την άμεση προστασία αλλά και επιτήρηση της τοπικής παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Γάζα είχαμε επαφές με τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου, με τους Πρυτάνεις του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Al-Aqsa, με τον Υπουργό Υγείας, με τους γιατρούς των νοσοκομείου El Shifa, Kemal Adwan και Bait Hanun και τους γιατρούς της ΜΚΟ «Union of Health Care Committees».

Επισκεφθήκαμε πληγέντες οικισμούς και διαπιστώσαμε εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ. Διαπιστώσαμε καταστροφές οικημάτων, εκρίζωση ελαιώνων, εκσκαφή εκτεταμένων αγροτικών εκτάσεων, μόλυνση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από άγνωστες χημικές ουσίες και καταστροφή μεγάλου μέρους της ζωικής παραγωγής.
Οι επισκέψεις μας στα νοσοκομεία πιστοποιούν τη χρήση λευκού φωσφόρου και απαγορευμένων ή άγνωστων όπλων, που προκαλούν πρωτόγνωρα, κατά τους θεράποντες ιατρούς, εγκαύματα ή ακατάσχετες αιμορραγίες. Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση για την αποστολή πραγματογνωμόνων. Μεταξύ των θυμάτων διαπιστώθηκε υπέρμετρος αριθμός ακρωτηριασμένων που, όπως μας εξηγήθηκε, οφείλεται σε θραύσματα νέου τύπου βομβών. Η Fair Planet έχει στη διάθεσή της τεκμήρια για όλα τα προαναφερθέντα.


Εκτύπωση