κοροναϊόs

Κορονοϊός επικαιροποίηση

Προστασία πληθυσμού και Εθελοντών

  Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV ανήκει στην ομάδα beta των ιών Corona, ομάδα ιών που προκαλεί νόσηση σε πτηνά και θηλαστικά, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου. Είναι RNA ιος και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS. O κορονοιός 2019-nCoV εισέρχεται στα κύτταρα-ξενιστές μέσω του ανθρώπινου κυτταρικού υποδοχέα ACE2

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

  • Η μετάδοση το ιού 2019-nCoV γίνεται από άτομο σε άτομο δια μέσου εισπνοής σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, με την επαφή από μολυσμένα άτομα, με τους βλεννογόνους στόματος , το σάλιο, το ρινικό έκκριμα και το οφθαλμό. 
  • Οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί που μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενοι στον αέρα για μεγάλες περιόδους
  • Οι συμμετέχοντες στην οδοντιατρική πρακτική είναι εκτεθειμένοι στον ιό 2019-nCoV λόγω της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο και της έκθεσης στο σάλιο, στο αίμα και σε άλλα σωματικά υγρά και στον χειρισμό αιχμηρών οργάνων άρα παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αποτροπή της μετάδοσης του 2019-nCoV.
  • Μετάδοση του κοροναϊού (HCoV) μπορεί να συμβεί και από μολυσμένες επιφάνειες όπως μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό διότι ο ιός επιμένει να ζει στις επιφάνειες για μερικές ημέρες. Ως εκ τούτου, μολυσμένες επιφάνειες που συχνά έρχονται σε επαφή με τις εγκαταστάσεις της υγειονομικής περίθαλψης είναι μια πιθανή πηγή μετάδοσης του κοροναϊού. 
  • Η μετάδοση του ιού μπορεί επίσης να συμβεί μέσω επαφής με ασυμπτωματικούς ασθενείς
  • το 2019-nCoV ενδέχεται να προκαλεί μόλυνση του εμβρύου (υπό μελέτη)
  • Νεότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, αν και εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτωματολογία, «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο 
  • Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε.Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης για άτομα που έχουν μολυνθεί με 2019-nCov έχει αναφερθεί ότι είναι 1-14 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 20

επιβεβαιώθηκε επίσης ότι τα άτομα που μολύνθηκαν και είναι χωρίς συμπτώματα μπορούν να διαδώσουν τον ιό 

Τα τυπικά κλινικά συμπτώματα των ασθενών που έπασχαν από τη νέα ιογενή πνευμονία ήταν

πυρετός

ξηρός βήχας χωρίς ρινική καταρροή και χωρίς φλέγματα

αρθραλγία

μυαλγία

κόπωση

πονόλαιμος,

δύσπνοια

Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, έμετος και διάρροια και απώλεια γεύσης. 

  • Τεστ για τον κορωνοϊό COVID-19 με μέθοδο μοριακής βιολογίας (PCR) γίνεται μετά από λήψη υλικού από τον ρινοφάρυγγα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά από 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης και είναι πιθανό να επηρεάσει τους ηλικιωμένους και να προκαλέσουν ιογενή πνευμονία με δύσπνοια και με μη φυσιολογική ακτινογραφία και CT θώρακα, καθώς και αιμόπτυση και διάρροια. 

Εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών είναι η λεμφοπενία, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και τα αμφιτερόπλευρα διηθήματα στους πνεύμονες στην ακτινογραφία ή την αξονική θώρακος. Γενικά, 20% των ατόμων που θα νοσήσουν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι μισοί από αυτούς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής.

 Αυτός ο νέος μολυσματικός παράγοντας μολύνει κυρίως το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και τους νεφρούς

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

  • Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2. Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥτηλ: 210.52.12.054 και στο 1135 για να πάρετε οδηγίες . Οχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Ασθενείς με νεοπλασματική Νόσο

οι ασθενείς με καρκίνο είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε εξαιτίας του καρκίνου είτε λόγω της θεραπείας. Έτσι, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν καρκίνο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Εταιρείας Οικολόγων Παθολόγων Ελλάδας

https://www.hesmo.gr/el/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/335-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-covid-19-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85

Οδοντιατρικές πρακτικές

Οδοντίατροι και επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκτεθούν σε παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των βακτηρίων που μολύνουν τη στοματική κοιλότητα και την αναπνευστική οδό οπότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από 2019-nCoV λόγω της ιδιαιτερότητας των διαδικασιών της : επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο με τους ασθενείς, έκθεση στο σάλιο, το αίμα και άλλα σωματικά υγρά αλλά και με τον χειρισμό αιχμηρών οργάνων. Ο παθογόνος μικροοργανισμός μπορεί να μεταδοθεί και στον περιβάλλοντα χώρο

Στην οδοντιατρική πρακτική δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες αερολύματος και σταγονιδίων αναμεμειγμένα με το σάλιο του ασθενούς και ακόμη και το αίμα κατά την οδοντιατρική πράξη. 

Τα σωματίδια των σταγονιδίων και των αερολυμάτων είναι αρκετά μικρά ώστε να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εγκατασταθούν σε περιβαλλοντικές επιφάνειες ή εισέλθουν στην αναπνευστική οδό. 

Η οδοντιατρική χειρολαβή υψηλής ταχύτητας κατά της απομάκρυνσης μπορεί να μειώσει σημαντικά την αντίστροφη ροή των βακτηρίων από το στόμα και του HBV στους σωλήνες της χειρολαβής και της οδοντικής μονάδας σε σύγκριση με τη χειρολαβή χωρίς τη λειτουργία αντι-συστολής . Ως εκ τούτου, η χρήση οδοντικών χειρολαβών χωρίς λειτουργία αναστολής θα πρέπει να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου του COVID-19  αλλά και να μειώσει την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.

Επιπλέον, σε θερμοκρασία δωματίου αποδείχθηκε ότι το HCoV παραμένει μολυσματικό από 2 ώρες έως 9 ημέρες

Για τους λόγους αυτούς ένας ασθενής με COVID-19 που βρίσκεται στην οξεία φάση της νόσου δεν συνιστάται να επισκεφθεί την οδοντιατρική κλινική.

  •  

    Καταγραφή dental

    • Γενικά ο οδοντίατρος και ο Ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει τον ασθενή με υποψία μόλυνσης με 2019-nCoV και δεν θα πρέπει να θεραπεύσει τον ασθενή στην οδοντιατρική κλινική, αλλά να απομονώσει αμέσως τον ασθενή και να το αναφέρει στο τμήμα ελέγχου της λοίμωξης το συντομότερο δυνατό.

      Αρχικά μετράται Η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς με θερμόμετρο μετώπου χωρίς επαφή.

      Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ερωτηματολόγιο για την εξέταση ασθενών με πιθανή μόλυνση 2019-nCoV προτού να οδηγηθεί στην οδοντιατρική καρέκλα. 

      Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

      (1) Έχετε πυρετό ή έχετε πυρετό μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες; 

      (2) Έχετε αντιμετωπίσει πρόσφατη εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων, όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τις τελευταίες 14 ημέρες; 

      (3) Έχετε ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες ιδίως σε περιοχές που υπάρχουν κρούσματα?

      (4) Έχετε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή με επιβεβαιωμένη μόλυνση 2019-nCoV τις τελευταίες 14 ημέρες ;

       (5) Έχετε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν πυρετό τις τελευταίες 14 ημέρες

      (6)  Συμμετείχατε πρόσφατα σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, συναντήσεις ή είχατε στενή επαφή με πολλούς άγνωστους ανθρώπους; 

      Εάν ένας ασθενής απαντήσει "ναι" σε κάποια από τις ερωτήσεις επιλογής και η θερμοκρασία του σώματος του είναι άνω του 37,3 ° C, ο οδοντίατρος μπορεί να αναβάλει τη θεραπεία έως 14 ημέρες μετά το συμβάν έκθεσης.

      Η ενίσχυση της καλής υγιεινής των χεριών είναι υψίστης σημασίας. πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ, ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

      Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες του στόματος πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν από την εξέταση του ασθενούς, πριν από τις οδοντικές διαδικασίες, αφού έρθουν σε επαφή με τον ασθενή, αφού έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον και τον εξοπλισμό χωρίς απολύμανση, και μετά την επαφή με τον βλεννογόνο του στόματος, το δέρμα ή την πληγή που υπέστη βλάβη, το αίμα, το σωματικό υγρό, η έκκριση και τα εκκρίματα. 

      να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στους επαγγελματίες οδοντοφυΐας ώστε να μην αγγίζουν τα μάτια, το στόμα και τη μύτη τους.

      Πλύση στόματος του ασθενούς με σκοπό τη μείωση του φορτίου σίελου των στοματικών μικροβίων

      1% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,2%( οξυζενέ), ποβιδόνη (Betatide),

      ο εξοπλισμός προστασίας περιλαμβάνει

      1. προστατευτικά γυαλιά,

      2. Μάσκα

      3. Γάντια

      4. Κουκούλα μαλλιών

      5. Ιατρική μπλούζα μιας χρήσης

      6. Αδιάβροχο κάλυμμα παπουτσιών

      Ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων και αποβλήτων

      Σχολαστική απολύμανση επιφανειών

      Καλός και συχνός εξαερισμός του χώρου.

      ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

      • Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε.Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.
      • Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη.

      ο ιός επιζεί έως και 3 μέρες σε επιφάνειες

      διάλυμα αιθανόλης σε περιεκτικότητα 62%-71% και η χλωρίνη, μπορούν να αδρανοποιήσουν τους κορονοϊούς πάνω σε χέρια ή επιφάνειες.

      Επίσης ο ΠΟΥ δινει της εξής οδηγίες για την παρασκευή αντισηπτικού διαλύματος :

      Η παρασκευή υδροαλκολικού διαλύματος

      - 96% αιθανόλη V/V: 833,3 ml,

      - Υπεροξείδιο υδρογόνου 3% διάλυμα: 41,7 ml,

      - Γλυκερόλη: 14,5 ml και

      - Κεκαθαρμένο νερό QSP 1000 ml.

      Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να αγγίζετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόσωπό σας. Να αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο.

      • Αν είστε όντως άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα, μείνετε σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, έτσι θα κάνετε χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις και τηλεφωνήστε στο 1135 για να πάρετε οδηγίες η το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212504..

      ·         Διατηρήστε την κοινωνική αποστασιοποίηση

      Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα σε εσάς και σε οποιονδήποτε βήχα ή φτάρνισμα. Ο ιός μπορεί να ζει έως και 3 ώρες στον αέρα

      • Να πίνετε άφθονο ζεστό νερό και τσάι, κάθε 15 λεπτά καθώς ο ιός δεν είναι ανθεκτικός στην θερμότητα. διότι ακόμα και αν ο ιός εισέλθει στο στόμα, το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι, και εκεί τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Αν περάσει στην τραχεία θα πάει στους πνεύμονες και θα μπορέσει να επωαστεί. (Μη επιστημονικά αποδεδειγμένο)
      • Να πλένετε καλά τα χέρια σας και το πρόσωπό σας.
      • O Ιος μπορει να εβιωσει στα ρουχα και τα υφασματαγια 6-12ωρες περιπου:
        Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό.
      • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα


      Πρακτική αναπνευστική υγιεινή

      Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας.  Τα σταγονίδια διαδίδουν τον ιό. Ακολουθώντας την καλή υγιεινή του αναπνευστικού, προστατεύετε τους ανθρώπους γύρω σας από ιούς όπως το κρύο, η γρίπη και το COVID-19.

      • αποφυγή ταξιδιών

       Οι εμπειρογνώμονες μας δίνουν έναν απλό αυτοέλεγχο που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί:

      Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη. (Μη επιστημονικά αποδεδειγμένο)

      Θεραπεία

      Προς το παρόν, η θεραπεία της νόσου είναι υποστηρικτική. Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση παρακεταμολης για τον πυρετό και την κακουχία είναι ασφαλής σε αντίθεση με τα αντιφλεγμονώδη τα οποία δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε διότι ενδέχεται να επιδεινώσουν την νόσο

      Διάφορα αντιϊικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη,(kaletra )και η φαβιλαβίρη έχουν χρησιμοποιηθεί.

      Το  remdesivir που χρησιμοποιήθηκε για τον Ebola και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα

      Ο συνδυασμός των φαρμάκων + Lopinavir+ Retonαvir 100+25 mg, Oseltamivir ( Tamiflu), μαζί με Chlorphenamine ( Istamex tabl), 

      Επιπλέον 11 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ξεκινήσει η φάσης 1 μελέτης για ένα από αυτά.

      Η ανοσοσφαιρίνη από άτομα που έχουν θεραπευθεί είναι επίσης μια υποψήφια θεραπεία. 

      Καλλιαμπέτσος Γιώργος Ιατρός παθολόγος

      - Βιβλιογραφία

                   Paster

                     ΕΟΔΥ

      PubMed
                       SSRN: https://ssrn.com/abstract=3526307 (2020).

      Zhu, Ν. Et αϊ. Ένας νέος κοροναϊός από ασθενείς με πνευμονία στην Κίνα, 2019. Ν. Engl. J. Med. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2001017 (2020).

      Wang, C., Horby, PW, Hayden, FG & Gao, GF Ένα νέο ξέσπασμα κορωναϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την υγεία. Lancet 395 , 470-473 (2020).

      Liu, Τ. Et αϊ. Δυναμική μετάδοσης του 2019 νέου κοροναϊού (2019-nCoV). Η Λάντσετ . Διατίθεται στο SSRN: https://ssrn.com/abstract=3526307 (2020).

      Huang, C. et αϊ. Κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έχουν μολυνθεί με το 2019 πρωτοποριακό κορωναϊό στο Wuhan της Κίνας. Lancet 395 , 497-506 (2020).

      Guan, W.-j. et αϊ. Κλινικά χαρακτηριστικά της νέας μόλυνσης από κοροναϊό του 2019 στην Κίνα. Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.06.20020974v1 (2020).

      Wang, D. et αϊ. Κλινικά χαρακτηριστικά 138 νοσηλευόμενων ασθενών με 2019 μυκητιάσεις μολυσμένων από κοροναϊό σε Wuhan, Κίνα. JAMA https://doi.org/10.1001/jama.2020.1585 (2020).

      Chen, Ν. Et αϊ. Επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά 99 περιπτώσεων 2019 νέας πνευμονίας από κοροναϊό στο Wuhan, Κίνα: μια περιγραφική μελέτη. Lancet 395 , 507-513 (2020).

      Chan, JF-W. et αϊ. Ένα οικογενειακό σύμπλεγμα πνευμονίας που συσχετίζεται με το νεοεμφανιζόμενο κορωναϊό του 2019 που υποδεικνύει τη μετάδοση από άτομο σε άνθρωπο: μια μελέτη ενός οικογενειακού συγκροτήματος. Lancet 395 , 514-523 (2020).

      Li, Q. et αϊ. Δυναμική πρώιμης μετάδοσης στο Wuhan, Κίνα, νέας πνευμονίας μολυσμένης από κοροναϊό. Ν. Engl. J. Med. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2001316 (2020).

      Wu, F. et al. Ένας νέος κοροναϊός που σχετίζεται με την αναπνευστική νόσο του ανθρώπου στην Κίνα. Φύση https://doi.org/10.1038/s41586-020-2008-3 (2020).

      Zhou, Ρ. Et αϊ. Μια εστία πνευμονίας που σχετίζεται με έναν νέο κορωναϊό πιθανής προέλευσης του ρόπαλου. Φύση https://doi.org/10.1038/s41586-020-2012-7 (2020).

      Gorbalenya, ΑΕ et αϊ. Σοβαρός κορωναϊός που σχετίζεται με οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού συνδρόμου: Το είδος και οι ιοί του - δήλωση της ομάδας μελέτης Coronavirus. Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.07.937862v1 (2020).

      Fehr, AR & Perlman, S. Coronaviruses: επισκόπηση της αντιγραφής και της παθογένεσης τους. Methods Μοί. Biol. 1282 , 1-23 (2015).

      Gorbalenya, Α., Enjuanes, L., Ziebuhr, J. & Snijder, Ε. Nidovirales: εξέλιξη του μεγαλύτερου γονιδιώματος ιού RNA. Virus Res. 117 , 17-37 (2006).

      Nakagawa, Κ., Lokugamage, KG & Makino, S. στο Advances in Virus Research (ed John Ziebuhr) νοΙ. 96, 165-192 (Academic Press, 2016).

      Fan, Υ., Zhao, Κ., Shi, Z.-L. & Zhou, P. Bat coronaviruses στην Κίνα. Οι ιοί 11 , 210 (2019).

      Perlman, S. & Netland, J. Coronaviruses post-SARS: ενημέρωση σχετικά με την αντιγραφή και την παθογένεση. Nat. Rev. Microbiol. 7 , 439-450 (2009).

      Weiss, S. & Leibowitz, J. Coronavirus pathogenesis. Adv. Virus Res. 81 , 85-164 (2011).

      Yin, Y. & Wunderink, RG MERS, SARS και άλλους κοροναϊούς ως αίτια πνευμονίας. Respirology 23 , 130-137 (2018).

      Holmes, coronavirus που σχετίζεται με το KV SARS. Ν. Engl. J. Med. 348 , 1948-1951 (2003).

      Falsey, AR & Walsh, EE Novel coronavirus και σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Lancet 361 , 1312-1313 (2003).

      Η Λάντσετ. MERS-CoV: μια παγκόσμια πρόκληση. Lancet 381 , 1960 (2013).

      Al-Tawfiq, JA, Zumla, Α. & Memish, ΖΑ Coronaviruses: σοβαρό οξείδιο αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊό και κοροναϊό του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή στους ταξιδιώτες. Curr. Opin. Μολύνω. Dis. 27 , 411-417 (2014).

      Song, Ζ. Et αϊ. Από το SARS στο MERS, ωθούν τους κοροναϊούς στο προσκήνιο. Ιοί https://doi.org/10.3390/v11010059 (2019).

      de Wit, Ε., van Doremalen, Ν., Falzarano, D. & Munster, VJ SARS και MERS: πρόσφατες γνώσεις σχετικά με τους αναδυόμενους κοροναϊούς. Nat. Rev. Microbiol . 14 , 523-534 (2016).

      Al-Tawfiq, JA, Zumla, Α. & Memish, ΖΑ Coronaviruses: σοβαρό οξείδιο αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊό και κοροναϊό του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή στους ταξιδιώτες. Curr. Opin. Μολύνω. Dis . 27 , 411-417 (2014).

      Bai, Y., Nie, X. & Wen, C. Επιδημιολογική πρόβλεψη του 2019-nCoV στην επαρχία Hubei και σύγκριση με το SARS στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Η λοτσέτα . Διατίθεται στο SSRN: https://ssrn.com/abstract=3531427 (2020).

      Liu, Ρ., Chen, W. & Chen, J.-P. Η ιογενής μεταγονιδιωματική αποκάλυψε τον ιό Sendai και την μόλυνση με κοροναϊό των παγολίνων του Μαλαιάν (Manis javanica). Οι ιοί 11 , 979 (2019).

      Wahba, L. et αϊ. Ταυτοποίηση μιας θέσης pangolin για έναν κορώνα ιό τύπου 2019-nCoV μέσω μιας εκτεταμένης μετα-μεταγονιδιωματικής αναζήτησης. Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.08.939660v2 (2020).

      Li, F. Δομή, λειτουργία και εξέλιξη πρωτεϊνών αιχμής κοροναϊού. Annu. Rev. Virol. 3 , 237-261 (2016).

      Hantak, MP, Qing, Ε., Earnest, JT & Gallagher, Τ. Tetraspanins: αρχιτέκτονες πλατφορμών εισόδου και εξόδου από ιούς. J. Virol. 93 , e01429-e01417 (2019).

      Belouzard, S., Millet, JK, Licitra, ΒΝ & Whittaker, GR Μηχανισμοί εισαγωγής κυττάρων κοροναϊού με τη μεσολάβηση της ιικής πρωτεΐνης αιχμής. Viruses 4 , 1011-1033 (2012).

      Wan, Y., Shang, J., Graham, R., Baric, RS & Li, F. Recognition of Receptors by new coronavirus από Wuhan: ανάλυση βασισμένη σε δομικές μελέτες SARS. J. Virol. https://doi.org/10.1128/jvi.00127-20 (2020).

      Chai, Χ. Et αϊ. Η ειδική έκφραση του ACE2 στα χολαγγειοκύτταρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ μετά από μόλυνση 2019-nCoV. Preprint στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.03.931766v1 (2020).

      Η έκφραση ACE2 στους νεφρούς και στους όρχεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και στους όρχεις μετά από μόλυνση με 2019-nCoV. Preprint στη διεύθυνση https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.12.20022418v1 (2020).

      Hoffmann, Μ. Et αϊ. Ο νέος κοροναϊός 2019 (2019-nCoV) χρησιμοποιεί τον υποδοχέα ACE2 του σορρονικού ιού SARS και την κυτταρική πρωτεάση TMPRSS2 για είσοδο σε κύτταρα στόχους. Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.31.929042v1.full (2020).

      Huang, Q. & Herrmann, Α. Γρήγορη εκτίμηση της ικανότητας δέσμευσης ανθρώπινου υποδοχέα 2019 νέου κοροναϊού (2019-nCoV). Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.01.930537v1 (2020).

      Lei, C. et αϊ. Ισχυρή εξουδετέρωση του 209 νέου κοροναϊού από ανασυνδυασμένο ACE2-Ig. Προτυποποίηση στη διεύθυνση https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.01.929976v2 (2020).

      Tian, ​​Χ. Et αϊ. Ισχυρή δέσμευση της νέας πρωτεΐνης αιχμής κοροναϊού 2019 από ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα ειδικό για το κορωνοϊό του SARS. Emerg. Μικροβιακά. Μολύνω. 9 , 382-385. https://doi.org/10.1080/22221751.2020.1729069 (2020).

      Zhao, Υ. Et αϊ. Προφίλ έκφρασης μονοκλωνικού RNA του ACE2, ο υποτιθέμενος υποδοχέας της Wuhan 2019-nCov. Προτυποποίηση στη 

      Lu, C.-W., Liu, Χ.-Ρ. & Jia, Z.-F. Η μετάδοση 2019-nCoV μέσω της οφθαλμικής επιφάνειας δεν πρέπει να αγνοείται. Το Lancet https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30313-5 (2020).

      Για, KK-W. et αϊ. Συνεπής ανίχνευση του 209 πρωτοποριακού κοροναϊού στο σάλιο. Clin. Μολύνω. Νόσοι https://doi.org/10.1093/cid/ciaa149 (2020).

      Belser, JA, Rota, PA & Tumpey, TM Οπτικός τροπισμός των αναπνευστικών ιών. Microbiol. Mol. Biol. Rev. 77 , 144-156 (2013).

      Rothe, C. et αϊ. Μετάδοση μόλυνσης 2019-nCoV από ασυμπτωματική επαφή στη Γερμανία. Ν. Engl. J. Med. https://doi.org/10.1056/NEJMc2001468 (2020).

      Holshue, ΜΙ κ.ά. Πρώτη περίπτωση του 2019 Novel coronavirus στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ν. Engl. J. Med . https://doi.org/10.1056/NEJMoa2001191 (2020).

      Rodriguez-Morales, AJ, MacGregor, Κ., Kanagarajah, S., Patel, D. & Schlagenhauf, Ρ. Going global - Travel και ο νέος κοροναϊός του 2019. Ταξίδι. Med. Μολύνω. Dis. 101578, https://doi.org/10.1016/j.tmaid.2020.101578 (2020).

      Backer, JA, Klinkenberg, D. & Wallinga, J. Περίοδος επώασης 2019 νέων λοιμώξεων από κοροναϊό (2019-nCoV) μεταξύ των ταξιδιωτών από το Wuhan, Κίνα, 20-28 Ιανουαρίου 2020. Euro. Surveill . https://doi.org/10.2807/1560-7917.Es.2020.25.5.2000062 (2020).

      Kampf, G., Todt, D., Pfaender, S. & Steinmann, Ε. Ανθεκτικότητα κοροναϊών σε άψυχες επιφάνειες και αδρανοποίησή τους με βιοκτόνα μέσα. J. Hosp. Μολύνω. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.01.022 (2020).

      Harrel, SK & Molinari, J. Aerosols και splatter στην οδοντιατρική: μια σύντομη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και των επιπτώσεων ελέγχου της μόλυνσης. Μαρμελάδα. Βαθούλωμα. Assoc. (1939) 135 , 429-437 (2004).

      Wei, J. & Li, Υ. Airborne εξάπλωση μολυσματικών παραγόντων στο εσωτερικό περιβάλλον. Είμαι. J. Infect. Έλεγχος 44 , S102-S108 (2016).

      Otter, JA et αϊ. Μετάδοση των κοροναϊών SARS και MERS και του ιού της γρίπης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης: ο πιθανός ρόλος της μόλυνσης από ξηρή επιφάνεια. J. Hosp. Μολύνω. 92 , 235-250 (2016).

      Seto, WH κ.ά. Αποτελεσματικότητα των προφυλάξεων κατά των σταγονιδίων και της επαφής στην πρόληψη της νοσοκομειακής μετάδοσης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Lancet 361 , 1519-1520 (2003).

      Samaranayake, LP, Reid, J. & Evans, D. Η αποτελεσματικότητα της απομόνωσης των ελαστικών φραγμάτων στη μείωση της ατμοσφαιρικής βακτηριακής μόλυνσης. ASDC J. Dent. Child 56 , 442-444 (1989).

      (2004).Hu, T., Li, G., Zuo, Υ. & Zhou, Χ. Κίνδυνος μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β μέσω οδοντικών χειρολαβών και αξιολόγηση μιας συσκευής αντίθεσης αναρρόφησης για την πρόληψη της μετάδοσης. Μολύνω. Control Hosp. Epidemiol. 28 , 80-82 (2007).

      Wrapp, D. et αϊ. Cryo-EM δομή της ακίδας 2019-nCoV στη διαμόρφωση πριν από τη σύντηξη. Science eabb2507, https://doi.org/10.1126/science.abb2507 (2020).

      Η ομάδα επιδημιολογικής αντίδρασης έκτακτης ανάγκης για την πνευμονία του κορωναϊού. Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά μιας εστίας 2019 νέων νόσων του κοροναϊού (COVID-19) στην Κίνα. Chinese Journal of Epidemiology 41 , 145-151 (2020).

 

epigoda2
onlinedorea
photo
donation video inoculum ImRost