κοροναϊόs

ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός επικαιροποίηση

Προστασία πληθυσμού και Εθελοντών

  Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV ανήκει στην ομάδα beta των ιών Corona, ομάδα ιών που προκαλεί νόσηση σε πτηνά και θηλαστικά, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου. Είναι RNA ιος και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS. O κορονοιός 2019-nCoV εισέρχεται στα κύτταρα-ξενιστές μέσω του ανθρώπινου κυτταρικού υποδοχέα ACE2

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης για άτομα που έχουν μολυνθεί με 2019-nCov έχει αναφερθεί ότι είναι 1-14 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 20

επιβεβαιώθηκε επίσης ότι τα άτομα που μολύνθηκαν και είναι χωρίς συμπτώματα μπορούν να διαδώσουν τον ιό 

Τα τυπικά κλινικά συμπτώματα των ασθενών που έπασχαν από τη νέα ιογενή πνευμονία ήταν

πυρετός

ξηρός βήχας χωρίς ρινική καταρροή και χωρίς φλέγματα

αρθραλγία

μυαλγία

κόπωση

πονόλαιμος,

δύσπνοια

Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, έμετος και διάρροια και απώλεια γεύσης. 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά από 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης και είναι πιθανό να επηρεάσει τους ηλικιωμένους και να προκαλέσουν ιογενή πνευμονία με δύσπνοια και με μη φυσιολογική ακτινογραφία και CT θώρακα, καθώς και αιμόπτυση και διάρροια. 

Εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών είναι η λεμφοπενία, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και τα αμφιτερόπλευρα διηθήματα στους πνεύμονες στην ακτινογραφία ή την αξονική θώρακος. Γενικά, 20% των ατόμων που θα νοσήσουν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι μισοί από αυτούς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής.

 Αυτός ο νέος μολυσματικός παράγοντας μολύνει κυρίως το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και τους νεφρούς

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Ασθενείς με νεοπλασματική Νόσο

οι ασθενείς με καρκίνο είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε εξαιτίας του καρκίνου είτε λόγω της θεραπείας. Έτσι, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν καρκίνο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Εταιρείας Οικολόγων Παθολόγων Ελλάδας

https://www.hesmo.gr/el/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/335-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-covid-19-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85

Οδοντιατρικές πρακτικές

Οδοντίατροι και επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκτεθούν σε παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των βακτηρίων που μολύνουν τη στοματική κοιλότητα και την αναπνευστική οδό οπότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από 2019-nCoV λόγω της ιδιαιτερότητας των διαδικασιών της : επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο με τους ασθενείς, έκθεση στο σάλιο, το αίμα και άλλα σωματικά υγρά αλλά και με τον χειρισμό αιχμηρών οργάνων. Ο παθογόνος μικροοργανισμός μπορεί να μεταδοθεί και στον περιβάλλοντα χώρο

Στην οδοντιατρική πρακτική δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες αερολύματος και σταγονιδίων αναμεμειγμένα με το σάλιο του ασθενούς και ακόμη και το αίμα κατά την οδοντιατρική πράξη. 

Τα σωματίδια των σταγονιδίων και των αερολυμάτων είναι αρκετά μικρά ώστε να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εγκατασταθούν σε περιβαλλοντικές επιφάνειες ή εισέλθουν στην αναπνευστική οδό. 

Η οδοντιατρική χειρολαβή υψηλής ταχύτητας κατά της απομάκρυνσης μπορεί να μειώσει σημαντικά την αντίστροφη ροή των βακτηρίων από το στόμα και του HBV στους σωλήνες της χειρολαβής και της οδοντικής μονάδας σε σύγκριση με τη χειρολαβή χωρίς τη λειτουργία αντι-συστολής . Ως εκ τούτου, η χρήση οδοντικών χειρολαβών χωρίς λειτουργία αναστολής θα πρέπει να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου του COVID-19  αλλά και να μειώσει την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.

Επιπλέον, σε θερμοκρασία δωματίου αποδείχθηκε ότι το HCoV παραμένει μολυσματικό από 2 ώρες έως 9 ημέρες

Για τους λόγους αυτούς ένας ασθενής με COVID-19 που βρίσκεται στην οξεία φάση της νόσου δεν συνιστάται να επισκεφθεί την οδοντιατρική κλινική.

Εκτύπωση