200.000 παιδιά χωρίς δικαιώματα

Μπορεί η ελληνική πολιτεία να τα έχει αγνοήσει για χρόνια, αλλά ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί τους, όμως όχι για να τους λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά για να διαιωνίσει μια νεοελληνική κακοδαιμονία που διογκώνει με την απραξία της: το να είσαι παιδί μεταναστών στην Ελλάδα.
Μιλάμε για περίπου 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας, χωρίς κανένα δικαίωμα αφ' ότου ενηλικιωθούν.

Η σίγουρή τους εξασφάλιση; Η μόνιμη ανασφάλεια του μετανάστη. Και για να δημιουργούμε από χέρι διαχωρισμούς στους κατοίκους αυτής της χώρας, με τα σχέδιά του το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει να δίνεται η ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας. Καταφέρνει έτσι να αγνοεί όχι μόνο τα παιδιά μεταναστών που μεγαλώνουν εδώ, αλλά επίσης τις προτάσεις γνωμοδοτικών του οργάνων, πολιτικών κομμάτων και αντιρατσιστικών - μεταναστευτικών οργανώσεων που ζητούν να τους χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια. Μπορεί στον τομέα της πολιτογράφησης- ιθαγένειας η Ελλάδα να πιάνει πάτο, αλλά πέρα βρέχει για την ελληνική κυβέρνηση καθώς με τα ημίμετρα που εισηγείται, συνεχίζει να παραβλέπει υπαρκτές λύσεις που εφαρμόζονται αλλού. Μέχρι πότε, αλήθεια; Από την άλλη, το μόνο που καταφέρνει είναι να ξεσηκώνει αντιδράσεις και να συνεχίζει να ρημάζει ζωές νέων ανθρώπων που μεγάλωσαν ή γεννήθηκαν εδώ στερώντας τους το μέλλον, παιδιά που δεν θα γίνουν Ελληνες ποτέ, παρά μόνο κάτοικοι της χώρας με περιορισμένα δικαιώματα.

Νέοι που έμαθαν να ζουν με το φόβο των αρχών, αυτών που κατά τα άλλα φροντίζουν για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, αφού μόνο τραυματικές εμπειρίες έχουν να διηγηθούν απο την επαφή τους με γραφειοκρατία και αστυνομία. Νέοι που έχουν αγωνιστεί για να τα καταφέρουν στη ζωή τους αλλά είναι αντιμέτωποι με ένα κράτος που τους κόβει τα φτερά και δεν τους αφήνει να πετάξουν. Μπορεί να καμαρώνουμε στη θέα παιδιών ελλήνων μεταναστών που τα καταφέρνουν στο εξωτερικό. Μήπως όμως θα'πρεπε να ντρεπόμαστε γιατί στα παιδιά τούτης της χώρας με γονείς άλλης καταγωγής αρνούμαστε το ίδιο;


Εκτύπωση