H χρήση φυτικών προϊόντων - βοτάνων

paludismeΠώς Γερμανοί φυσικοθεραπευτές εμποδίζουν τον αγώνα κατά της ελονοσίας

(Από την Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», 27.8.2009. Μετάφραση Λίνου Γ. Μπενάκη.

 

Στην Μνήμη Αχιλλέως Μπενάκη, πρωτοπόρου στην έρευνα και παραγωγή
του θεραπευτικού δισκίου κατά της ελονοσίας).

Οι ανώτατοι παράγοντες της εκστρατείας κατά των επιδημιών στην Γενεύη είναι οργισμένοι, και παραδόξως η αγωνία τους δεν αφορά την γρίπη των χοίρων ! Στα σύνορα Ταϊλάνδης και Καμπόζης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) παρακολουθεί εδώ και πολλούς μήνες τις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά του ανθελονοσιακού φαρμάκου Artemisinin. Κι αυτό την ώρα που όλες οι ελπίδες του WHO στον αγώνα κατά του περιοδικού πυρετού, της ελονοσίας στηρίζονται σ' αυτό το φάρμακο, που εξάγεται από την φυτική ρίζα Artemisia annua.

 

Η επικίνδυνη αντίδραση των Ασιατών δεν θα είχε εκδηλωθεί, αν οι ασθενείς έπαιρναν το φάρμακο, όπως είχε συσταθεί, σε συνδυασμό μάλιστα με μία άλλη ουσία. Το πρόγραμμα αυτό δυστυχώς αποτυγχάνει. Όλο και περισσότερο εμφανίζονται φαρμακευτικές ουσίες με μόνη την Αρτεμισινίνη, απομιμήσεις πού περιέχουν πολύ μικρή δόση της ή υποκατάστατα της. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, εδώ και λίγο καιρό η εκστρατεία του WHO υπονομεύεται από την Γερμανία !

 

Το επίκεντρο της εξέλιξης αυτής βρίσκεται στο Winnenden, την έδρα της «Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Anamed International». O τίτλος αντιπροσωπεύει την «Δράση για την φυσική Ιατρική» και το πρόγραμμα της φαίνεται από πρώτη ματιά φυσιολογικό : Οι ασθενείς στις υπό ανάπτυξη χώρες πρέπει να επιδιώκουν την θεραπεία τους με τις τοπικά καλλιεργούμενες φυτικές ουσίες (βότανα). Οι ενδιαφερόμενοι θύματα ελονοσίας λαμβάνουν με κόστος 142 ΕΥΡΩ ένα κουτί με 5.000 σπόρους της Αρτεμισίας και ένα έντυπο οδηγιών. Έτσι μπορεί να αρχίσει το ανθρώπινο πείραμα, που επιδιώκει η Οργάνωση. Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς σε 75 χώρες ανταποκρίθηκαν, όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής της ANAMED Hans-Martin Hirt.

Με πιο προσεκτική εξέταση το πρόγραμμα αυτό της Anamed μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Το «τσάι» που παρασκευάζεται από την Artemisia annua απέχει πολύ από του να είναι αποτελεσματικά θεραπευτικό κατά της ελονοσίας.
Η Anamed αναφέρει βέβαια μελέτες, που υποστηρίζουν ότι το παράσιτο της ελονοσίας δεν ανιχνεύεται στο αίμα αυτών πού υπόκεινται στην θεραπεία με το «τσάι» της Αρτεμησίας.

Στην πραγματικότητα όμως ο ιός αυτός παραμένει κρυμμένος στο σώμα. Οι πάσχοντες έχουν μία προσωρινή ανακούφιση, αργότερα όμως υπόκεινται σε νέα έξαρση της ασθένειας. Η συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα των καταναλωτών του «τσαιού» τη Αρτεμησίας δεν επαρκεί για την οριστική καταπολέμηση του παρασίτου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, λέγει ο Βιολόγος Frank van der Kooy του Πανεπιστημίου του Leiden, πρέπει ο ασθενής να πίνει πέντε λίτρα «τσάι» την ημέρα !

Αλλά και την υποψία ότι το «τσάι» του μπορεί να οδηγήσει σε επίφοβες αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στην Αρτεμησία δεν μπορεί ο Η.-Μ. Hirt να την αντικρούσει και καταφεύγει απλώς στην υπερχιλιετή ασιατική παράδοση με το φυτό της Αρτεμησίας. Αυτό που αποσιωπά είναι ότι η Ασία παρά την παράδοση αυτή πλήττεται σοβαρά σήμερα από την ελονοσία. Έτσι η πίστη στην θαυματουργική φυσιοκρατική θεραπεία αντιπαρατίθεται στις γνώσεις μας για ένα φάρμακο πού παρασκευάζεται ύστερα από σημαντική ερευνητική εργασία. Όσο παραμένει πολύ ασθενική και αμφίβολη η ευεργετική δράση του «τσαϊού» της Anamed, διακινδυνεύουν ανυποψίαστοι ασθενείς και πλήττονται επίσης οι θετικές ελπίδες γι' αυτό το τελευταίο όπλο κατά της ελονοσίας. Αυτό θα εσήμαινε μια πολύ μεγάλη αποτυχία ενός διεθνούς θεραπευτικού προ-γράμματος, και αυτή η αποτυχία θα είχε την σφραγίδα «Made in Germany» !

Harro Albrecht

Από το ενημερωτικό δελτίο των «Φαρμακοποιών του Κόσμου»


Εκτύπωση