Επείγουσα καταπολέμηση της ελονοσίας παιδιών και γυναικών στη Λαϊκή

malariamegΤο πρόγραμμα εστιάζεται στην καταπολέμηση με ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση (διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη) της ελονοσίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και με κύριους αποδέκτες τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες

1. Η χώρα

malaria2

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι χώρα της Κεντρικής Αφρικής που εκτείνεται σε 2.345.410 km² και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 68.692.542 κατοίκους.
Από το 1996 διαδραματίζεται στη χώρα ο πιο αιματηρός πόλεμος της Αφρικανικής ηπείρου, στο αποκορύφωμά του οποίου ενεπλάκησαν 9 αφρικανικά έθνη και 20 οπλισμένες φατρίες, ενώ αποσταθεροποιήθηκε ολόκληρη η περιοχή των μεγάλων λιμνών της Αφρικής προκαλώντας ανείπωτες καταστροφές στη χώρα και περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια θύματα.
Μέχρι και σήμερα υπάρχουν εστίες ανάφλεξης και καταγγέλλονται σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα κατά των παιδιών και των γυναικών, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια και βιασμοί.
Οι ένοπλες συγκρούσεις είχαν καταστροφικές συνέπειες στις υποδομές της χώρας στο περιβάλλον και την οικονομία αλλά και στον πληθυσμό. Εκτιμάται ότι περισσότερο από 1.400.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί πολλές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, ορφανά, παιδιά που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο ή παιδιά πρώην στρατιώτες) οι οποίες στερούνται φροντίδας και τροφής.
Η χώρα συγκαταλέγεται στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου (χώρα ΛΑΑΧ σύμφωνα με τον αναθεωρημένο πίνακα DAC/OOΣΑ) με πολύ έντονες ανισότητες και ιδιαίτερα χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες. Το 71% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η φτώχεια εκδηλώνεται με έντονο υποσιτισμό του πληθυσμού που πλήττει κυρίως τα παιδιά και τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (U.N.D.P.) για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό:
Η εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι κάτω του 52%.
Μόνο το 46% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πηγές πόσιμου νερού.
Μόνο το 30% του πληθυσμού έχει κατάλληλη αποχέτευση. Στις αγροτικές περιοχές μόλις το 25% έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Κάθε χρόνο 36.000 γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα. Η μητρική θνησιμότητα εκτιμάται στα ανατολικά σε πάνω από 1.800 ανά 100.000 γεννήσεις δηλαδή το διπλάσιο του μέσου όρου της υποσαχάριας Αφρικής.
Η χώρα διακρίνεται από ελλιπείς υποδομές υγείας, ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και αδυναμία δωρεάν παροχής φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πολίτες. Συγκεκριμένα αντιστοιχεί 1 ιατρός σε 20.000 κατοίκους και 1 νοσηλευτής σε 1.459 κατοίκους.
Ο υποσιτισμός και οι επικίνδυνες ασθένειες που απειλούν τον πληθυσμό της χώρας αποτελούν σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Συνολικά το 74% του πληθυσμού της χώρας υποσιτίζεται. Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 11% των θανάτων.
Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν στο μέσο όρο της υποσαχάριας Αφρικής και υποδηλώνουν την οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της χώρας.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην περιοχή Mpasa 1 της κοινότητας N'sele που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα.
Η περιοχή παρέμβασης επιλέχθηκε με γνώμονα το γεγονός ότι οι περισσότερες οργανώσεις αρωγής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στις εμπόλεμες ανατολικές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν παραμεληθεί οι άλλες επαρχίες η οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και όπου οι βασικές υπηρεσίες του κράτους είναι εξαιρετικά ελλείπεις και χαρακτηρίζονται από απαρχαιωμένες υποδομές.
Η περιοχή Mpasa 1 θεωρείται ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, χωρίς υποδομές και με επισφαλή παροχή νερού και ηλεκτροδότησης. Η Mpasa 1 κατοικείται ως επί το πλείστων από ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι προσφυγές πολέμου, ή επιζώντες διαφόρων φυσικών καταστροφών.

2. Αιτιολόγηση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας της χώρας είναι η ελονοσία η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και ευθύνεται για το 45% της παιδικής θνησιμότητας. Υπάρχουν περίπου 11.000.000 κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο στη χώρα, ενώ το οικονομικό κόστος της νόσου είναι τεράστιο όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος και την οικονομική επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, έχει αναπτυχθεί αντίσταση στα κλασικά φάρμακα χλωροκίνης και σουλφαδοξίνης- πυριμεθαμίνης με αποτέλεσμα η θεραπεία κατά της ελονοσίας να έχει 41% αποτυχία στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Με τα νεότερα θεραπευτικά σχήματα που προτείνουμε η επιτυχία της θεραπείας αναμένεται να ανέλθει στο 93,2%.
Τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας (PNLP) είναι ενδεικτικά. Σε μια έρευνα του 1998, εντοπίστηκαν 2.013.399 περιστατικά ελονοσίας και περίπου 200.000 θάνατοι στις υποδομές υγείας. Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% των περιστατικών μένουν στο σπίτι, ο αριθμός των θανάτων θα πρέπει να είναι πέντε φορές υψηλότερος, δηλαδή 1 εκατομμύριο ετησίως.
Στο πλαίσιο της απόλυτης φτώχειας που βιώνουν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, η πρόσβαση στην περίθαλψη εξακολουθεί να είναι απαγορευτική και πολλοί καταφεύγουν σε αυτοθεραπεία με παραδοσιακές μεθόδους.
Η ελονοσία εκτός από σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας, αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι άποροι. Η ελονοσία συμβάλλει στην εξαθλίωση του πληθυσμού και κατ' επέκταση της χώρας μειώνοντας την παραγωγικότητα και στερώντας από τις κοινότητες τα μέσα για τη φροντίδα των ασθενών.
Το κόστος αντιμετώπισης της νόσου αποτελεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας που ανέρχεται πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Η επαρχεία της Κινσάσα ιδίως στην περιοχή Mpasa, όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θεωρείται λόγω κλίματος, περιβαλλοντολογικών συνθηκών και υπερπληθυσμού σε ανέχεια, υπερενδημική της νόσου. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η περιοχή αυτή φιλοξενεί εκτοπισμένους και προσφυγές οι οποίοι ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην ασθένεια.
Τα παιδιά είναι οι βασικοί αποδέκτες της ακραίας φτώχειας που μαστίζει την περιοχή παρέμβασης.
Ο υποσιτισμός των παιδιών ανέρχεται στο 38% ενώ το 16% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό (με όριο επείγουσας παρέμβασης το 14%) σύμφωνα με τις στατιστικές της UNICEF/CDC. Το ποσοστό θνησιμότητας στα παιδιά κάτω των 5 ετών ξεπερνάει το 19%. Τα υποσιτισμένα παιδιά ζυγίζουν 80% λιγότερο από το φυσιολογικό βάρος των παιδιών της ηλικίας τους, υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη και η ευάλωτη υγεία τους τα καθιστά πιο επιρρεπή σε λοιμώδεις νόσους όπως ελονοσία, διάρροια, μηνιγγίτιδα και πνευμονίες.
Το γεγονός ότι μόνο το 8,8% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ότι στην περιοχή Mpasa οι ιατρικές υποδομές είναι ανεπαρκείς, οξύνει τη δυσκολία αντιμετώπισης της ελονοσίας.

Η προτεινόμενη παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια της Παγκόσμιας Κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ελονοσίας στη Λ. Δ. του Κονγκό και συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη ενός εκ των σημαντικότερων Στόχων της Χιλιετίας, που αναφέρεται στη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ειδικότερα στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά τα τρία τέταρτα μέχρι το 2015.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει καλές και σταθερές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και υποστήριξε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η συμβολή της στην αναπτυξιακή βοήθεια της χώρας τόσο μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσω του έργου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα είναι αξιοσημείωτη. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα ενισχύσει την εικόνα της Ελληνικής παροικίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η οποία ζει κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

3. Το πρόγραμμά μας

Η προτεινόμενη παρέμβαση σχεδιάσθηκε σύμφωνα με την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) για την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2009, τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της διακρατικής οργάνωσης Roll Back,Malaria.
Το πρόγραμμα εστιάζεται στην καταπολέμηση με ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση (διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη) της ελονοσίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και με κύριους αποδέκτες τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της παιδικής θνησιμότητας και αύξηση του μέσου όρου ζωής των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης.

Συγκεκριμένα οι δράσεις του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

Δράση 1: Προετοιμασία των δράσεων και αγορά της βοήθειας
α. Θα προηγηθούν οι απαραίτητες ενέργειες με τις Αρχές και τις υπηρεσίες υγείας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επιλογή των άμεσα επωφελουμένων ατόμων που χρήζουν αρωγής προκειμένου να ανταπεξέλθουν της νόσου. Σημειώνεται ότι οι επωφελούμενοι του προγράμματος θα αποτελέσουν κατά προτεραιότητα τα παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχες οικογένειες, δεδομένου ότι η θεραπεία της νόσου είναι απαγορευτική για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η συνεργασία της τοπικής οργάνωσης είναι καθοριστικής σημασίας για τη δράση αυτή του προγράμματος.
β. Αγορά του υγειονομικού εξοπλισμού και των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Διαδικασίες επιλογής, συντονισμού και εκπαίδευσης του εντόπιου προσωπικού , οργάνωση ιατρείου.
Η ιατρική ομάδα της Fair Planet θα μεταβεί στο πεδίο για την εγκατάσταση και το συντονισμό της εντόπιας ιατρονοσηλευτικής ομάδας, την οποία θα εκπαιδεύσει ώστε η υλοποίηση των δράσεων να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η πρώτη ομάδα εκτός των ιατροφαρμακευτικών της καθηκόντων, θα αναλάβει την οργάνωση του ιατρείου στο πεδίο και την αγορά του φαρμακευτικού υλικού.
Το ιατρείο θα εξοπλιστεί με φάρμακα, με αιματολογικά τεστ, με βιταμινούχα σκευάσματα, με θεραπευτικές τροφές, με εμποτισμένες κουνουπιέρες μεγάλης διάρκειας καθώς και με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για την υποστήριξη των ιατρικών πράξεων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, γάζες, βαμβάκι, βελόνες, οροί, κτλ).
Πιο συγκεκριμένα η ιατρική ομάδα της Fair Planet, προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή, θα μεριμνήσει για την αγορά και θα χρησιμοποιήσει τα εξής υλικά:

Διαγνωστικά τεστ ελονοσίας (Rapid Test) τα οποία ανακαλύπτουν το πλασμώδιο με την εξέταση μιας μόνο σταγόνας αίματος του ασθενή. Η συγκεκριμένη εξέταση θα επιτρέψει την ασφαλέστερη διάγνωση εφόσον η κλινική εικόνα από μόνη της δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλή διαγνωστικά συμπεράσματα.
Χημειοθεραπευτικά της ελονοσίας: Τα χημικοθεραπευτικά σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν θεωρούνται διεθνώς ως τα πλέον αποδεκτά στη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου. Μέριμνα μας θα είναι η παροχή νεότερων ανθελονοσιακών φαρμάκων με βάση την αρτεμισίνη σε συνδυασμό με ένα από τα παλαιότερα σχιζοκτόνα. Ο λόγος είναι ότι η παλαιότερη γενιά των ανθελονοσιακών δεν είναι δραστική, η δε αρτεμισίνη από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη πλασμοδίου. Τα καταλληλότερα φάρμακα με τις παραπάνω προδιαγραφές που είναι και προδιαγραφές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι το ASAQ (coarsucam Sanofi Aventis DNDi). Ανάλογης αποτελεσματικότητας είναι και το Coartem Novartis .
Η ιατρική μας ομάδα θα χρησιμοποιήσει και τα δύο ανθελονοσιακά φάρμακα.
Υγειονομικό υλικό υποστήριξης ιατρικών δράσεων: Γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, γάζες, βαμβάκι, βελόνες, οροί, κτλ
Βιταμινούχα θεραπευτικά σκευάσματα κατά της υποθρεψίας των παιδιών.
Τα υλικά θα είναι αποθηκευμένα σε φυλασσόμενο χώρο και θα μεταφέρονται σταδιακά στο ιατρείο ελονοσίας.
Τα φάρμακα, οι βιταμινούχες τροφές και οι κουνουπιέρες θα αγοραστούν από την ντόπια αγορά προκειμένου αφενός μεν να τονωθεί η αγορά της χώρας αφετέρου δε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του εκτελωνισμού.
Δράση 2: Λειτουργία του ιατρείου
Με την ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών του ιατρείου θα ξεκινήσει η λειτουργία του ιατρείου με την ιατρική εξέταση, τη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση της ελονοσίας και της υποθρεψίας από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Το ιατρείο θα λειτουργεί με ένα ιατρό, δύο νοσηλευτές και ένα συντονιστή γενικών καθηκόντων. Η εντόπια ομάδα θα συνεπικουρείται από την ιατροφαρμακευτική αποστολή της Fair Planet για όσο διάστημα αυτοί παραμείνουν στο πεδίο. Ειδικότερα: Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής θα χωριστούν σε δυο ομάδες οι οποίες διαδοχικά θα δουλέψουν στο πεδίο, προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνο παραμονής της με τα λιγότερα δυνατά έξοδα.
Στο ιατρείο, κάθε ασθενής θα καταγράφεται και στη συνέχεια θα γίνεται διάγνωση με την βοήθεια του ιστορικού, της ιατρικής εξέτασης και της κλινικής εικόνας.
Σε περίπτωση δυσχερειών διάγνωσης, θα γίνεται ειδικό αιματολογικό τεστ.
Η θεραπευτική αγωγή θα χορηγηθεί σε διαγνωσμένα περιστατικά και θα προσφέρεται δωρεάν.
Παράλληλα θα γίνεται διάγνωση και θεραπεία της υποθρεψίας.
Η υποθρεψία και η υποβιταμίνωση είναι σύμμαχοι της νοσηρότητας από την ελονοσία και σημαντικοί παράγοντες αποτυχημένης θεραπείας. Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν την σχέση νοσηρότητας με την έλλειψη βιταμίνης Α.
Ο ασθενής μετά το πέρας της θεραπείας θα επανεξετάζεται για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα.

Δράση 3: Πρόληψη
Η πρόληψη εκτός της θεραπείας της υποθρεψίας αποσκοπεί και στην παροχή εμποτισμένων με εντομοαπωθητικό κουνουπιέρων μεγάλης διάρκειας συνδυασμένη με την εκπαίδευση των μητέρων για την σωστή χρήση τους.
Η δράση αυτή θα επιτευχτεί με 2 στρατηγικές.
α. Προφύλαξη από την νόσο με εμποτισμένες κουνουπιέρες μεγάλης διάρκειας που προτείνει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η χρήση των κουνουπιέρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο της ελονοσίας. Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι η χρησιμοποίηση των εμποτισμένων κουνουπιέρων συνέβαλε στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 20%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που χρησιμοποιούν εμποτισμένη κουνουπιέρα ανέρχεται στο 1% σύμφωνα με τους δείκτες 1999-2005 της UNDP.
Οι κουνουπιέρες θα διανέμονται δωρεάν σε έγκυες και μικρά παιδιά ως μέρος του ολοκληρωμένου προγράμματος μας κατά της ελονοσίας.
Θα γίνεται επίδειξη πρακτικής για την σωστή εφαρμογή των κουνουπιέρων σε κάθε μητέρα που είτε η ίδια πάσχει είτε διακομίζει το πάσχων παιδί της.
β. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της σωστής χρήσης των κουνουπιέρων με κατ’ οίκων επισκέψεις του εντόπιου προσωπικού.

Δράση 4: Ενέργειες διάχυσης αποτελεσμάτων, προβολής, αξιολόγησης και οικονομικού ελέγχου
Στην είσοδο του ιατρείου θα αναρτηθεί πινακίδα όπου θα αναφέρεται το όνομα του χρηματοδότη του προγράμματος καταπολέμησης της ελονοσίας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Ελληνικής ομάδας στο πεδίο θα δοθούν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και θα γίνουν οι σχετικές επαφές με το Εθνικό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ελονοσίας (Programme National de Lutte contre le Paludisme - PNLP) του Υπουργείου Υγείας της χώρας αλλά και με τα γραφεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Kinshasa προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των δράσεων μας.
Η γνώση και υιοθέτηση των υγειονομικών πρακτικών, θα εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων θα γίνεται συνδυασμένα από στελέχη τόσο της συνεργαζόμενης οργάνωσης, όσο και από στελέχη της Fair Planet.

4. Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 120.000 ευρώ.

5. Αναμενόμενα αποτελέσματα

Στην περιοχή N'sele - Quartier Mpasa 1 ο πληθυσμός αποτελείται κατά κύριο λόγω από προσφυγές πολέμου και φυσικών καταστροφών καθώς και οικογένειες πολύ χαμηλού εισοδήματος.
Από τις δράσεις του προγράμματος θα επωφεληθούν οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με προτεραιότητα στα παιδιά με υποθρεψία, τα πάσχοντα παιδιά κάτω των 5 ετών και τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
Με δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι άμεσα εξαρτώμενη από την υγεία του πληθυσμού, η παρέμβαση μας πρόκειται αφενός μεν να σώσει ζωές λόγω της παροχής θεραπείας αλλά και προληπτικών μέσων για την αναχαίτιση της νόσου, αφετέρου δε να ενισχύσει την ικανότητα του εργατικού δυναμικού, τη μείωση της μετανάστευσης και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή υλοποίησης.
Επωφελούμενοι είναι το σύνολο των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης εφόσον θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης με την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και την αύξηση του μέσου όρου ζωής.
Οι δράσεις του προγράμματος θα συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των υγειονομικών πρακτικών και οργανωτικών δεξιοτήτων των τοπικών φορέων.
Πέρα από την άμεση αντιμετώπιση της νόσου, η υλοποίηση του προγράμματος συνδέεται με την ίδια τη βιωσιμότητα της περιοχής. Οι κοινότητες της περιοχής είναι πλήρως εξαρτημένες, για την επιβίωση τους, από την καλυτέρευση του επιπέδου της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι σοβαρές απώλειες που προκαλούν οι λοιμώξεις και οι επιδημίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της δύναμης παραγωγής και αποκλείουν τον πληθυσμό από τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Επομένως με την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων δημιουργούνται βάσεις κατάλληλες για μια συνολική παρέμβαση στην περιοχή που θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων κοινοτήτων.
Οι προτεινόμενες δράσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν την υγειονομική θωράκιση της περιοχής παρέμβασης αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των επωφελούμενων κοινοτήτων.

Ποσοτικά αναμενόμενα αποτελέσματα:

malaria3

 6. Φορείς υλοποίησης

Η Fair Planet συνεργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, με την τοπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rescue και με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής.

Στο παρόν πρόγραμμα οι αποφάσεις θα παίρνονται σε επίπεδο Δ.Ε. της Fair Planet μετά από εισηγήσεις της ομάδας δράσης που διερευνά και οργανώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ για την καλή λειτουργία έχει οριστεί γενικός συντονιστής με ευθύνη τη συνολική εποπτεία του προγράμματος. Η αποστολή της Fair Planet απαρτίζεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα προβεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Επιπρόσθετα έχουν ορισθεί τα άτομα εκείνα που θα έχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης καθώς και την επιστημονική υποστήριξη.

Στοιχεία διαχειριστή προγράμματος
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Καλλιαμπέτσος
Τηλέφωνο: 6945435577
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η τοπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rescue υλοποιεί, από το 2000, προγράμματα στήριξης παιδιών και γυναικών που πάσχουν από ελονοσία στην επαρχία του νότιου Κιβού και το προσωπικό της διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.

Η συμμετοχή του τοπικού εταίρου θα εστιαστεί :

Στο συντονισμό των επαφών και τη διαμεσολάβηση για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών από τις τοπικές αρχές.
Στις επαφές με την τοπική κοινότητα ώστε το έργο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη κοινότητα.
Στη συνεννόηση με το εντόπιο προσωπικό που απαιτείται για την εκτέλεση των δράσεων του προγράμματος.
Στη μέριμνα για τη διασύνδεση του προγράμματος με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή και στη χώρα καθώς και στην εξασφάλιση της απαραίτητης δημοσιότητας και διάδοσης των αποτελεσμάτων.


Εκτύπωση