Επείγουσα υγειονομική παρέμβαση κατά της εξάπλωσης της επιδη

meningiteburkina1megΒασικός στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των επειγουσών αναγκών υγείας που έχουν προκύψει από την επιδημία μηνιγγίτιδας, με τον εμβολιασμό 5.000 παιδιών 2-15 ετών και τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε νοσούντες και χημειοπροφύλαξης στον πληθυσμό

1. Η χώρα και η περιοχή παρέμβασης

meningiteburkina2 1 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στη Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής, η οποία συγκαταλέγεται στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου (χώρα ΛΑΑΧ σύμφωνα με τον αναθεωρημένο πινάκα DAC/OOΣΑ). Το 81% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και εξαρτάται άμεσα από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις με όσα αυτό συνεπάγεται. Το εξωτερικό χρέος είναι σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα κατά την παρούσα στιγμή, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα στις πρώτες θέσεις των Υψηλά Χρεωμένων Φτωχών Χωρών (the Highly Indebted Poor Countries (HIPC). Η συνθήκη αυτή απαγορεύει στον κρατικό μηχανισμό τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι τα 47 έτη (U.N. 2005).
Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην περιοχή Titao της επαρχίας του Loroum, που βρίσκεται σε απόσταση 270 χμ από την πρωτεύουσα της χώρας Οuagadougou, στα σύνορα με το Μάλι, όπου η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει επιδείνωση των ήδη δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανομβρία αλλά και από πλημμύρες τους μήνες από Μάιο - Οκτώβριο, και ευνοούν την εξάπλωση επιδημιών. Η συγκεκριμένη περιοχή, πέρα από το γεγονός ότι έχει βιώσει σε όλη της την ένταση την επισιτιστική κρίση, που πλήττει τη ζώνη του Sahel τα τρία τελευταία έτη, παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες και δείκτες υγείας.
Κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών η περιοχή αυτή μαστίζεται από επιδημίες Μηνιγγίτιδας ενώ κατά τα τελευταία δυο έτη παρατηρήθηκε ανησυχητική έξαρση της επιδημίας αφού ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Τα παιδία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σοβαρού υποσιτισμού πάνω από το 14% (όριο επείγουσας παρέμβασης) σύμφωνα με τις στατιστικές της UNICEF/CDC ενώ το ποσοστό θνησιμότητας στα παιδιά κάτω των 5 ετών ξεπερνά το 19%.
H υποθρεψία των παιδιών είναι μια σοβαρή αιτία για την ανάπτυξη και την εξάπλωση της νόσου.

 meningiteburkina3

2. Αιτιολογία

Η Μπουρκίνα Φάσο διακρίνεται από ελλιπείς υποδομές υγείας, ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και αδυναμία δωρεάν παροχής φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πολίτες.

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες η δυτική ζώνη του SAHEL θεωρείται περιοχή που ενδημεί η μηνιγγίτιδα. Τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων και ραγδαία εξάπλωση της νόσου.
Η Μπουρκίνα Φάσο και ο βορειοανατολικός Νίγηρας είναι οι πιο επιρρεπείς περιοχές του Σαχέλ.
Ο χάρτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που ακολουθεί δείχνει την εμφάνιση επιδημίας της Μηνιγγίτιδας στη Δυτική Αφρική κατά την περίοδο της 4 - 8 βδομάδα του 2007 που εστιάζεται κυρίως στη Μπουρκίνα Φάσο.

 meningiteburkina4

Η μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή λοιμώδης μεταδοτική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται κυρίως σε βακτηρίδια. Μηνιγγίτιδα όμως μπορεί να προκαλέσουν ιοί και μύκητες.
Τα βακτηρίδια που ενοχοποιούνται είναι ο μηνιγιτιδόκοκκος κατά κύριο λόγο και ακολουθεί ο αιμόφιλος και ο πνευμονόκοκκος.
Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους μήνιγγες αλλά και τις κοιλίες του εγκεφάλου και συχνά συνυπάρχει με εγκεφαλίτιδα. Είναι αποτέλεσμα της αιματογενούς διασποράς του βακτηριδίου από μια εστία, κυρίως από τις περιοχές του στοματοφάρυγγα, του πνεύμονα, των ιγμορείων και των μετωπιαίων κόλπων.
Μετά από επώαση 2-3 ημερών, εμφανίζεται έντονη κεφαλαλγία, έμετοι, σπασμοί, καθώς επίσης δυσκαμψία του αυχένα, υψηλό πυρετό με ρίγος.
Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει σύγχυση και παραλήρημα.
Χωρίς αντιβιοτική θεραπεία η νόσος είναι θανατηφόρα για το 80% με 100% των περιστατικών. Επί των επιζώντων καταλείπει σοβαρότατες καταστάσεις όπως υδροκέφαλο, πνευματική έκπτωση και παραλύσεις εγκεφαλικών νεύρων.
Ως εκ τούτου η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι επείγον περιστατικό και ο γιατρός δεν έχει την πολυτέλεια πίστωσης χρόνου και πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει υψηλό, 40% από βακτηρίδια gram και 25%-30% από στρεπτόκοκκο της Πνευμονίας και μηνιγγιτιδόκοκκο, παρά τη χορηγία κατάλληλης θεραπείας.
Η ταυτοποίηση του λοιμογόνου παράγοντα, έδειξε ότι η μηνιγγίτιδα στη Μπουρκίνα Φάσο οφείλεται στην Ναισσέρια του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Α στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων των κρουσμάτων.

meningiteburkina5

 

 

Ο πίνακας δείχνει την κατανομή του υπευθύνου για τη μηνιγγίτιδα μικροοργανισμού στις χώρες της ζώνης του Σαχέλ. Παρατηρούμε ότι στη Μπουρκίνα Φάσο ο υπαίτιος μικροοργανισμός είναι η Ναισσέρια του μηνιγγιτιδοκόκκου σερότυπου Α.

 

 

  

meningiteburkina6

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η επιδημία μηνιγγίτιδας βρίσκεται σε έξαρση από το 2007 και ξεπέρασε τα κριτήρια επιφυλακής στη Μπουρκίνα Φάσο.

 

 

 3. Το πρόγραμμά μας

Το προτεινόμενο πρόγραμμα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Παγκόσμιας Κοινότητας για την υγειονομική θωράκιση των πληθυσμών στην υποσαχάρια ζώνη, που πλήττεται από σοβαρές επιδημίες μηνιγγίτιδας και αποτελεί την κόκκινη ζώνη μηνιγγίτιδας του πλανήτη.

 meningiteburkina7

Η Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της υποσαχάριας ζώνης, θεωρείται σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, η πλέον ευάλωτη στην επιδημία χώρα, σύμφωνα με την έκθεση 2007 της Π.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι η επιδημία έχει προκαλέσει 700.000 θύματα την τελευταία δεκαετία ενώ ξεπέρασε τα κριτήρια επιφυλακής τα δυο τελευταία χρόνια και ώθησε τον ΟΗΕ να κάνει έκκληση για επείγουσα παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας.
Συμμετέχοντας στην προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας και των Η.Ε. για επιβράδυνση της επιδημίας μηνιγγίτιδας στην ζώνη του ΣΑΧΕΛ, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται το προτεινόμενο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προσδοκάται η επίτευξη μίας ολοκληρωμένης ιατρικής πρόληψης της κρίσης, με μαζικούς εμβολιασμούς σε παιδιά από 2 έως 15 ετών σε κέντρα υγείας της περιοχής ενώ παράλληλα, θα χορηγηθεί φαρμακευτική υποστήριξη με ειδικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την προφύλαξη του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με τους νοσούντες ως και για την επείγουσα αντιμετώπιση της λοίμωξης. Η υλοποίηση των προαναφερθέντων δράσεων θα συμβάλλει στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, την αύξηση του μέσου όρου ζωής των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης και τη δημιουργία νησίδας ανοσοεπάρκειας που θα επιτρέψει την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου με αποτέλεσμα την υγειονομική θωράκιση της περιοχής. Επιπρόσθετα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια προς το υγειονομικό προσωπικό και την εκπαιδευτική κοινότητα, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα ενδυναμώσουν την ικανότητα αντιμετώπισης της λοίμωξης με τη γρήγορη αναγνωρισιμότητα της νόσου, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προφύλαξη του πληθυσμού.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες δράσεις:

Δράση 1: Την αγορά και ασφαλή μεταφορά του κατάλληλου υγειονομικού εξοπλισμού, των εμβολίων και των φαρμάκων. Ιατρική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών 2-15 ετών κατά της μηνιγγίτιδας σύμφωνα με τους κανόνες της Π.Ο.Υ. και του Υπουργείου Υγείας της Μπουρκίνα Φάσο
Συγκεκριμένα: Τετραμελής ομάδα της Fair Planet και των Φαρμακοποιών του Κόσμου θα αναλάβει τη διενέργεια της ιατρικής εξέτασης των επωφελουμένων καθώς και τη διαδικασία του εμβολιασμού στο πεδίο. Κάθε παιδί θα καταγράφεται, θα εξετάζεται ιατρικά, πριν τον εμβολιασμό, και θα λαμβάνει στη συνεχεία μια καρτέλα πιστοποίησης του εμβολιασμού του. Υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται περίπου 300 παιδιά την μέρα. Στη συνεχεία θα παρακολουθούνται για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.
Δράση 2: Τη χημειοπροφύλαξη και θεραπεία του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με τους νοσούντες.
Δράση 3: Την εκπαίδευση του υγειονομικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού της περιοχής σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης της επιδημίας. Η εκπαίδευση θα γίνει υπό τη μορφή σεμιναρίων για την κατάρτιση α) του υγειονομικού προσωπικού της περιοχής σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού και της αντιμετώπισης της μηνιγγίτιδας ως επείγον περιστατικό. β) της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής για τη γρήγορη αναγνωρισιμότητα της νόσου ώστε να γίνουν συντεταγμένες κινήσεις με σκοπό τη λήψη μέτρων προφύλαξης και προστασίας των κατοίκων και την αποφυγή πανικού.
Δράση 4: Ενέργειες διάχυσης αποτελεσμάτων, προβολής, αξιολόγησης και οικονομικού ελέγχου.
4. Επωφελούμενοι

Άμεσα επωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα 5.000 παιδιά, τα οποία θα εμβολιαστούν κατά της μηνιγγίτιδας καθώς και τα 1.000 άτομα που θα λάβουν χημειοπροφύλαξη με τις υποδείξεις της ιατρικής μας ομάδας. Επίσης 100 παιδιά που τυχόν προσβληθούν από την ασθένεια θα λάβουν επείγουσα θεραπεία. Παράλληλα, με τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επωφελούμενοι είναι το υγειονομικό προσωπικό και η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής που θα λάβουν γνώσεις ετοιμότητας .Έμμεσα επωφελούμενοι είναι τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με τα εμβολιασθέντα παιδιά και τα οποία θα προστατευθούν από τη νόσο (με μέτριους υπολογισμούς τα άτομα αυτά ανέρχονται σε 50.000 περίπου με το δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι οικογένειες της περιοχής έχουν τουλάχιστον 10 με 12 μέλη.)
Από την επιβράδυνση της επιδημίας επωφελούμενο είναι το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής.
Επωφελούμενη επαρχία ..............................................................1
Επωφελούμενος πληθυσμός έμμεσα........................................50.000
Αριθμός εμβολιαθέντων.........................................................5.000
Επωφελούμενα άτομα υπό χημειοπροφύλαξη ή και θεραπεία..........1.100

5. Προϋπολογισμός

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα ανέλθει στις 98.500 ευρώ για 5.000 εμβολιασμούς με την παραμονή ενός μήνα της ομάδας μας στο πεδίο.

6. Φορείς υλοποίησης

Η FAIR PLANET συνεργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος :

Με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου
Την τοπική oργάνωση SOS Sahel Ιnternational Burkina Faso
Τις υγειονομικές αρχές της περιοχής.
Για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος έχει οριστεί γενικός συντονιστής με ευθύνη τη συνολική εποπτεία του προγράμματος. Επιπρόσθετα έχουν ορισθεί τα άτομα εκείνα που θα έχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης καθώς και την επιστημονική υποστήριξη. Η αποστολή της Fair Planet απαρτίζεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στοιχεία διαχειριστή προγράμματος:
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Καλλιαμπέτσος
Τηλέφωνο: 210 9409519
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση