Ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

apostoli gaza

Στο πλαίσιο της παρέμβασης «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ» η Fair Planet επιθυμεί να στηρίξει τις ανεπαρκείς υποδομές υγείας της περιοχής που υπέστησαν καταστροφή από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.

rapport gaza

Φεβρουάριος 2009

 

1. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Το πρόγραμμα «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ» εντάσσεται στο γενικότερο αίσθημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας της Γάζας.
Με την παρέμβαση αυτή η Fair Planet επιθυμεί να στηρίξει τις ανεπαρκείς υποδομές υγείας της περιοχής που υπέστησαν καταστροφή από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη με τις εξής δραστηριότητες :

Συγκέντρωση, επιλογή, καταγραφή και συσκευασία φαρμάκων πρώτης ανάγκης, φαρμάκων ειδικοτήτων, εξοπλισμού εργαστηρίου και υγειονομικού υλικού αξίας 55.480 Ευρώ.
Αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Union of Health Care Committees στη Λωρίδα της Γάζας. Ο φορέας λειτουργεί στη Γάζα, 4 κέντρα α’βάθμιας περίθαλψης και δύο κέντρα υγείας γυναικών, ένα νοσοκομείο και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες. Οι υποδομές αυτές βρίσκονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Με τους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι τρεις κινητές μονάδες, ένα ασθενοφόρο και το ένα κέντρο α’βάθμιας περίθαλψης.
Αποστολή 3 ιατρών εθελοντών και διοικητικών στελεχών στο πεδίο προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες και να διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες παρέμβασης ως και να παρέχουν βοήθεια στους πληγέντες με την ενίσχυση των νοσοκομείων για όσο διάστημα παραμείνει η Fair Planet στην περιοχή.

2. ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ

Η Fair Planet συνεργάστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος με :

Το Σύλλογο Ιατρών και Φαρμακοποιών Παλαιστίνιων Ελλάδας.
Το Σύλλογο Εργαζομένων Παλαιστίνιων Ελλάδας.
Τις υγειονομικές δομές της περιοχής : «Union of Health Care Committees» (Ένωση Επιτροπών Ιατρικής Φροντίδας) στη Γάζα.

3. H ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

regionΗ ιατρική αποστολή της Fair Planet έφτασε στο Κάιρο την 1/2/2009 και την επόμενη πέρασε στη Λωρίδα της Γάζας από το συνοριοφυλάκιο της Ράφα.
Η πόλης της Ράφα και η Τζαμπαλίγια έχουν πληγεί βαρύτατα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στα σύνορα όπως και στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου, υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ότι θα έχουμε εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας ως τις 5 του μηνός. Παράλληλα μας ανακοίνωσαν ότι η άδεια για την εισαγωγή των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού που μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες, δεν είχε ακόμα εκδοθεί από της Αιγυπτιακές αρχές, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προγραμματισμός της αποστολής. Ευτυχώς οι γιατροί της ομάδας μας είχαν την προνοητικότητα να μεταφέρουν στις αποσκευές τους, μέρος της βοήθειας κυρίως φάρμακα επείγουσας ανάγκης. Ο μεγάλος όγκος της βοήθειας πρόκειται να μεταφερθεί στην Γάζα εντός Φεβρουαρίου από εναλλακτικούς δρόμους.

Η αποστολή με την είσοδο μας στην Λωρίδα της Γάζας, ετέθη υπό την προστασία αλλά και την επιτήρηση της τοπικής παλαιστινιακής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Γάζα, είχαμε επαφές με τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου, με τους Πρυτάνεις του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Al-Aqsa, με τον Υπουργό υγείας, με το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με τους γιατρούς των νοσοκομείου El Shifa, Kemal Adwan και Beit Hanun και τους γιατρούς της Μ.Κ.Ο. «Union of Health Care Committees». Επισκεφθήκαμε πληγέντες οικισμούς και διαπιστώσαμε εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ. Διαπιστώσαμε εσκεμμένες καταστροφές οικισμών, εκρίζωση ελαιώνων, εκσκαφή μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, επιμόλυνση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από άγνωστες χημικές ουσίες και καταστροφή μεγάλου μέρους της ζωικής παραγωγής. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έσπειραν το θάνατο και ισοπέδωσαν κατοικημένες περιοχές. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και οι κοινωνικές υποδομές όπως πανεπιστήμια, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, τζαμιά μέχρι και παιδικές χαρές.

Οι επισκέψεις μας στα νοσοκομεία πιστοποιούν τη χρήση λευκού φωσφόρου και απαγορευμένων ή άγνωστων όπλων, που προκαλούν πρωτόγνωρα, κατά τους θεράποντες ιατρούς, εγκαύματα ή ακατάσχετες αιμορραγίες.
Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν μπορεί να αποβεί μοιραία. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά. Χαρακτηριστικό του λευκού φώσφορου είναι ότι δεν σβήνει όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ακρωτηριασμό των προσβεβλημένων μελών προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση των βλαβών.
Το Πρωτόκολλο III της σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό. Οι βόμβες αυτές πριν πέσουν στο έδαφος σπάζουν σε χίλια κομμάτια, δημιουργώντας μια «ομπρέλα» από βλήματα.
Η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ερευνά επί τόπου την υπόθεση της χρήσης βομβών λευκού φωσφόρου, κατέχει πλέον αποδεικτικά στοιχεία ότι ο «λευκός θάνατος» έπληξε ευρέως και χωρίς διάκριση αμάχους. Κι αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην Γάζα, πληροφορηθήκαμε επίσης από γιατρούς ότι βρέθηκαν ίχνη ραδιενεργών ουσιών σε τραυματίες που είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία της πόλης. Αυτό δημιούργησε σύγχυση και υποψίες για χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που είναι ιδιαίτερα τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα ζώα καθώς προκαλεί καρκίνους λευχαιμίες και τερατογενέσεις. Οι επιστήμονες προβληματίζονται μήπως πρόκειται για νέο τύπο όπλου καθώς τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν απαγορευτεί από το Δεκέμβριο του 2008.
Ακόμη διαπιστώθηκε υπέρμετρος αριθμός ακρωτηριασμένων τραυματιών ή νεκρών. Όπως εξηγήθηκε από ορθοπεδικό γιατρό, αυτό οφείλεται σε θραύσματα των «DIME bombs», που δημιουργούν σχεδόν χειρουργικούς ακρωτηριασμούς.

Οι Παλαιστίνιοι γιατροί μας απεύθυναν έκκληση για την αποστολή πραγματογνωμόνων, προκειμένου να διερευνηθούν τα προαναφερθέντα.

Καθ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στο πεδίο, δεν σταμάτησαν να πετούν,πάνω από τα κεφάλια μας, ισραηλινά αεροπλάνα μαχητικά και κατασκοπευτικά.

Η Λωρίδα της Γάζας μυρίζει θάνατο. Δυστυχώς δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Στα ερείπια είναι ακόμη εγκλωβισμένα ανθρώπινα σώματα και ανθρώπινα μέλη.

Με ένα λαό που ηρωικά αντιστέκεται για να περισώσει ότι έχει απομείνει, χωρίς συμμάχους, που συνεχίζει να χαμογελά και να μάχεται. Η Δύση δεν καταδίκασε το Ισραήλ σε αντιδιαστολή με τους λαούς της, παρότι γνώριζε την χρήση της δυσανάλογης και ασύμμετρης βίας, την χρήση απαγορευμένων όπλων και την πολιτική της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ και στο παρελθόν είχε επανειλημμένα χτυπήσει Παλαιστίνιους αμάχους όπως το τεκμηριώνει ο πόλεμος στο Λίβανο, οι σφαγές της Σάμπρα και Σατίλα, της Κανά, οι δηλητηριάσεις πηγαδιών νερού της Παλαιστίνης το 1948 και οι ψεκασμοί με αέρια που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, από ισραηλινά F16, το 1998.

Γυρίσαμε από την Λωρίδα της Γάζας που κυριολεκτικά αιμορραγεί από την βαρβαρότητα της εισβολής, των βομβαρδισμών αλλά και από το αδιαπέραστο κλοιό, το σκληρό αποκλεισμό από ξηρά, αέρα και θάλασσα, που υφίσταται εδώ και 2 χρόνια.
Γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών εικόνων και εμπειριών αποτέλεσμα του ανθρωπίνου μίσους, του φανατισμού και της παραφροσύνης.
Δυστυχώς, ο βαθύς διχασμός του Παλαιστινιακού λαού δεν σταμάτησε μπροστά στον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς.
Οι ακραίες θέσεις δεν ευνοούν την ενότητα ούτε την πραγματοποίηση του ονείρου της ανεξαρτησίας. Αντιθέτως ευνοούν την ύπαρξη ακραίων θέσεων από την πλευρά του Ισραήλ, που θέλουν το κλείσιμο των Παλαιστινίων στα δύο γκέτο, μέχρι να τους αναγκάσουν τελικά να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά τη γη τους.

Η Fair Planet σχεδιάζει, κατά προτεραιότητα, τη συνέχιση της στήριξής της, στον παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας της Γάζας.

Το ημερολόγιο της αποστολής συνέταξαν τα μέλη: Isabelle Masse, Ζέτα Δρίβα, Μαρίνα Πιταροκοίλη, Ναυσικά Θεοτοκά και Γιώργος Καλλιαμπέτσος.

 

Ευχαριστούμε θερμά

Τους Φαρμακοποιούς:

Σοφία Μπρακούλια και Μαρία Μαμωλή-Τσιροπούλου στη Νέα Σμύρνη, Άγγελο Βενετσάνο, Αγγελική Ματσούκη, Άννη Παπαθανασίου και Παναγιώτη Αβραμίδη στην Αθήνα, Ελένη Αγγελέτου και Αλέκου Σαμαρά στη Ζαγορά Πηλίου, Κωνσταντία Ζαβάκου στον Κισσό, Γεωργία Μπαρούτα στη Μακρυρράχη και Σωτηρία Εμμανουηλίδου, στην Πορταριά Πηλίου.
Επίσης τους: Εμμανουήλ Α. Λιόνη, Γρ. Αρχοντάκης, Σταυρούλα Μαραγκουδάκη-Κνιθάκη και τα Συστεγασμένα φαρμακεία Ευστ & Εμμ. Παπαδάκη στα Χανιά Κρήτης, για τη χορηγία φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Το Σύλλογο Φαρμακοποιών Καλαμάτας
Τη Σητειακή Συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Το Γυναικείο Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς
Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς
Το Γυμνάσιο Ζαγοράς
Το Δημοτικό σχολείο Ζαγοράς
Την Ένωση Γυναικών Ζαγοράς
Το Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου
Το 11ον Δημοτικό σχολείο Αθηνών
To 41o Γενικό Λύκειο Αθηνών
Το 2ο Δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης
Το 18ο Δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης
Το 3ο και 4ο Εσπερινό ΤΕΛ Αθηνών
Το 4ο Δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου
Το Λογιστήριο ΕΤΕΘ ΑΕ
Το Νοσοκομείο Αιγινήτειο, Εργαστήριο Ύπνου
Τους Υπάλληλους της JNP-AVAX
Την Κοινοπραξία Ολυμπία
Την Κοινοπραξία Άπιον Κλέους
Τους Υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου
Τους Υπαλλήλους της Eurobank cards
Τον κάθε πολίτη που ευαισθητοποιήθηκε και συνεισέφερε στην υλοποίηση του προγράμματος της Fair Planet.

Tηνaegean που άμεσα ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Καΐρου,
Την εταιρίαarmaos site για τη δωρεάν μεταφορά της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας για τη Γάζα, στον τόπο συγκέντρωσης της.
καθώς και τα μέλη της Οργάνωσης μας που συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος.

Βίντεο της αποστολής

 

 


Εκτύπωση