Ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας - Β' Μέρος

gazab1megΤο δεύτερο μέρος του προγράμματος αφορά στην παροχή ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού καθώς και στην αποστολή ιατρικής ομάδας στην περιοχή για την υποστήριξη των υποδομών υγείας που υπέστησαν καταστροφή από τους βομβαρδισμούς.

1. Η χώρα και η περιοχή παρέμβασης

gazab22

 

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια λωρίδα γης στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου.

Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km2 στην οποία και κατοικούν 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (1.551.859 σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009).
Η Λωρίδα πήρε το όνομά της από την κυριότερη πόλη της περιοχής, τη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Χαν Γουνίς.
Τη Διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των 6 ημερών, πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ.

Επί Πρωθυπουργίας του Αριέλ Σαρόν αποσύρεται από την περιοχή ο ισραηλινός στρατός. Παράλληλα αποχωρούν και εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι που είχαν εν τω μεταξύ μετοικήσει εκεί. Παρά την αποχώρηση αυτή, το Ισραήλ συνεχίζει να ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), πλην του Νότου που μετά από επίμονες διεθνείς πιέσεις παραχωρεί τελικά στην Αίγυπτο.

Από το 1948 μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες συνομιλίες και διεθνείς διμερείς "συναντήσεις κορυφής", η περιοχή δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος ή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης όπως το διεκδικείται η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διενεργούνται στα Παλαιστινιακά εδάφη τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς επικρατεί, με το 42,9 % των ψήφων.
Με την άρνηση της Χαμάς να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, διακόπτονται οι διεθνείς χρηματοδοτήσεις που αποτελούσαν το 53% του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, με σοβαρές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο.
Παράλληλα η σκλήρυνση της ισραηλινής πολιτικής εκδηλώνεται με αύξηση του ελέγχου των μετακινήσεων των Παλαιστίνιων. Το συνοριοφυλάκιο του Κάρνι, από που γινόταν η διέλευση των ειδών πρώτης ανάγκης, παραμένει κλειστό το 56% του χρόνου.

Ενάμισι χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2007, η Χαμάς έρχεται σε ένοπλη σύγκρουση με την Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς όπου και αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Συνέπεια του γεγονότος αυτού, το Ισραήλ να επιβάλλει σκληρό αποκλεισμό ιδιαίτερα στη περιοχή της Γάζας προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Χαμάς που δεν έπαψε να αναζητεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών της, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών με τεράστιες καταστροφές των αγροτικών εκτάσεων και των επιχειρήσεων. Το 85% των εργοστασίων κλείνει και πάνω από 70.000 εργάτες μένουν άνεργοι. Οι εισαγωγές και εξαγωγές έχουν παραλύσει.
Η έλλειψη βασικών προϊόντων έχει ως επακόλουθο μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ο ανεφοδιασμός του πόσιμου νερού και η διαχείριση των απόβλητων υδάτων παραλύουν χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα, με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα φάρμακα για την θεραπεία των ασθενών.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (PAM), ανάμεσα στον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο το 2007, το ποσοστό των οικογενειών που ζουν με λιγότερο από 1,2 δολάριο την ημέρα έχει περάσει από το 55% στο 70%.
Λόγω του αποκλεισμού αυτού ακολούθησε εκ μέρους της Χαμάς σειρά εκτοξεύσεων ρουκετών προς το έδαφος του Ισραήλ το οποίο επέκτεινε σε ένα χιλιόμετρο την νεκρή ζώνη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη εμποδίζοντας τους αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Κάθε αγρότης που προσεγγίζει την περιοχή πυροβολείται.

Τον Ιούνιο του 2008 και έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις, τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, η οποία θα έληγε στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, με τερματισμό του 18άμηνου αποκλεισμού του Ισραήλ.
Παρατεινόμενου του αποκλεισμού, ξεσπούν νέες εχθροπραξίες με εξαπόλυση ρουκετών τύπου Κασάμ εκ μέρους της Χαμάς κατά πόλεων του Ισραήλ, και από την πλευρά του Ισραήλ, με ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, με πλήθος αεροπορικών επιδρομών, είσοδο στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην περιοχή, ναυτικό αποκλεισμό, με χρήση και παράνομων βομβών (λευκού φωσφόρου), πλήττοντας μέχρι και σχολεία και νοσοκομεία του ΟΗΕ, και παρεμποδίζοντας κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τη διεθνή καταδίκη των Ισραηλινών επιχειρήσεων.

gazab1meg

Ελάχιστο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας επιτρέπεται να μπει στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον OCHA, η ανεπάρκεια τροφής παραμένει δραματική και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών και στην έλλειψη χρημάτων ως και την τεράστια καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων.

Ο απολογισμός των βομβαρδισμών είναι τραγικός:

1.417 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, η πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχος πληθυσμός.
Οι τραυματίες ανέρχονται στους 5.400, οι άστεγοι στους 100.000.
Η ανεργία πλήττει το 80% του πληθυσμού.
4.000 σπίτια έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ενώ 17.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και έριξαν 1,5 εκατομμύρια κιλά δηλητήρια με αποτέλεσμα τη σοβαρή μόλυνση των υπογείων υδάτων.
Σοβαρή απειλή αποτελούν ακόμα οι βόμβες διασποράς που παραμένουν ενεργοποιημένες στα ερείπια της Γάζας.
2. Αιτιολόγηση

Παρά την κατάπαυση του πυρός, και οι δύο πλευρές συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτόξευση πυραύλων και με αεροπορικές επιθέσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Το βάρβαρο εμπάργκο συνεχίζεται ενώ ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπεται να μπει στην περιοχή.
Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση στην υγειονομική του κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, τα ποσοστά της βρεφικής θνησιμότητας και της υποθρεψίας των παιδιών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.
Σύμφωνα με το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η ανεπάρκεια φαρμάκων και τροφής παραμένει δραματική και οφείλεται κατά κύριο λόγω στον αποκλεισμό και την τεράστια καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων.

3. Το πρόγραμμά μας

Οι ανάγκες του πολύπαθου πληθυσμού είναι τεράστιες. Μετά την ολοκληρωμένη δράση της Fair Planet στην περιοχή με την αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Union of Health Care Committees στη Λωρίδα της Γάζας και την επιτόπου εκτίμηση αναγκών από πενταμελή ιατρική ομάδα, αποφασίστηκε η συνέχιση της συμπαράστασης προς το Παλαιστινιακό λαό με την υποστήριξη των υποδομών υγείας που υπέστησαν καταστροφή από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα το νέο πρόγραμμα απαρτίζεται από τρεις δράσεις:

A. Διαδικασίες προμήθειας και παράδοσης της βοήθειας.

Συγκεκριμένα θα αγοραστεί ο παρακάτω εξοπλισμός για τις υγειονομικές δομές της «Union of Health Care Committees» (Ένωση Επιτροπών Ιατρικής Φροντίδας) στη Λωρίδα της Γάζας:

Μαιευτικός υπέρηχος και εκτυπωτής
Φυγόκεντρος μικρό-αιματοκρίτης
Αναλυτής ηλεκτρολυτών ξηρού τύπου
Αποστειρωτικός κλίβανος θερμού αέρα
Βιοχημικός αναλυτής
Sonicaid (Fetal Heart Detector)
Υγειονομικό υλικό (γάζες, αντισηπτικά, χειρουργικές μπλούζες και μάσκες)
Φάρμακα πρωτοβάθμιας φροντίδας
B. Κάλυψη των υποδομών υγείας από την ιατρική ομάδα της Fair Planet.

Θα μεταβεί στο πεδίο τετραμελής ιατρική αποστολή η οποία θα στελεχώσει τις υποδομές υγείας για τη διάρκεια ενός μηνός

Γ. Διάχυση αποτελεσμάτων στα παλαιστινιακά και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αξιολόγηση και οικονομικός απολογισμός.

4. Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 81.000 ευρώ.

5. Συνεργαζόμενοι φορείς

Η Fair Planet συνεργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος με :

Το Σύλλογο Εργαζομένων Παλαιστίνιων Ελλάδας.
Τις υγειονομικές δομές της περιοχής: «Union of Health Care Committees» (Ένωση Επιτροπών Ιατρικής Φροντίδας) στη Λωρίδα της Γάζας. Ο φορέας λειτουργεί στη Γάζα, 4 κέντρα α’βάθμιας περίθαλψης και δύο κέντρα υγείας γυναικών, ένα νοσοκομείο και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες. Οι υποδομές αυτές βρίσκονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Με τους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι τρεις κινητές μονάδες, ένα ασθενοφόρο και το ένα κέντρο α’βάθμιας περίθαλψης.

Για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος έχει οριστεί γενικός συντονιστής με ευθύνη τη συνολική εποπτεία του προγράμματος. Επιπρόσθετα έχουν ορισθεί τα άτομα εκείνα που θα έχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης καθώς και την επιστημονική υποστήριξη. Η αποστολή της Fair Planet απαρτίζεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στοιχεία διαχειριστή προγράμματος:
Ονοματεπώνυμο: Ρεβέκκα Τζανετέα
Τηλέφωνο: 210 9409519
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εκτύπωση