Τελική Έκθεση του προγράμματος «ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ»

aide1s

 

Φορείς υλοποίησης
Ανθρωπιστική οργάνωση Fair Planet, Αλληλεγγύη για όλους, Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Ραδιοφωνικός σταθμός «στο κόκκινο 105,5».

 

 

APOSTOLI GAZAs

ßÂòò üúû.p2s

ΧΩΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ßÂòò üúû.p3s

Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας η οποία αποτελεί μια λωρίδα γης στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου.

Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km2. Θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της γης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τα δραματικά γεγονότα της επίθεσης των Ισραηλινών δυνάμεων, έφεραν στο προσκήνιο την συνεχιζόμενη τραγωδία που υφίστανται οι αποκλεισμένοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτή είναι η τρίτη ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Γάζα από το 2008. Κάθε φορά ο φόρος αίματος βαρύνει κυρίως τον άμαχο πληθυσμό, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο αποκλεισμός που διαρκεί πάνω από 7 χρόνια, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη καυσίμων, η έλλειψη νερού και τροφίμων, η ανεξέλεγκτη εκροή λυμάτων και η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των πόρων οφείλονται άμεσα και έμμεσα στον αποκλεισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το βιοτικό επίπεδο στη Γάζα βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο με το 61% του πληθυσμού της να ζει σε επισιτιστική επισφάλεια εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας και της ανεργίας.

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που επιβάλλονται από το Ισραήλ έχουν στραγγαλίσει το γεωργικό τομέα της περιοχής με συνέπεια την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές όπως το κρέας, είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτες στους κατοίκους της Γάζας. Οι οικογένειες καταφεύγουν σε μηχανισμούς προσαρμογής και δανείζονται χρήματα ή βασίζονται στην αρωγή των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη Γάζα.

Από τον Ιανουάριο του 2009, η πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών από τη Γάζα έχει περιοριστεί σε απόσταση τριών ναυτικών μιλιών με αποτέλεσμα η αλιεία να έχει μειωθεί κατά 47 % και να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της Γάζας.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τροφή και προϊόντα βασικής ανάγκης έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του αποκλεισμού, τον Ιούνιο του 2007.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης έχει παρατηρηθεί ανησυχητική άνοδος των δεικτών υποσιτισμού (αύξηση των κρουσμάτων παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη και μεγάλη έλλειψη βάρους), αύξηση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας και υψηλά ποσοστά αναιμίας στα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει αποδυναμώσει δραματικά το σύστημα υγείας με σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, στην κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού και με σημαντικό περιορισμό της εξόδου από τη Γάζα, των ασθενών με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν να νοσηλευτούν εκεί.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα μας «Φάρμακα για την Γάζα» υλοποιήθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα στον αρχικό σχεδιασμό παρότι παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες κατά την εξέλιξη του που συνδέονται κυρίως με το κλίμα έντασης που επικρατεί αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς.

Ο κύριος στόχος της παρέμβασής μας ήταν η εξασφάλιση φαρμάκων που είχαν εξαντληθεί κατά τους προσφάτους βομβαρδισμούς σε συνδυασμό με τον συνεχόμενο βάρβαρο αποκλεισμό της Γάζας.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ßÂòò üúû.p5.1s

Επήλθαν μικρές τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος που αφορούν τις ημερομηνίες αναχώρησης των φαρμάκων και της αποστολής.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ο στόχος του προγράμματος μας ήταν να συμβάλλουμε στον ανεφοδιασμό των φαρμάκων στην Γάζα. Πέτυχε, όπως πέτυχε και ο συμβολισμός του εγχειρήματος.
Να σπάσουμε την πολιορκία, να αναδείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη και την ελεύθερη Παλαιστίνη.

Ήταν ομολογουμένως ένα δύσκολο εγχείρημα τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και στην διάρκεια της αποστολής.
Η δημοσιότητα που δόθηκε στη αποστολή μας είχε πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα διότι ναι μεν μας εξασφάλισε μεγάλη πρόσφορα φαρμακευτικού υλικού, αλλά αποκάλυψε τις κινήσεις μας, γεγονός αρνητικό λόγω του κλίματος έντασης και ανασφάλειας που επικρατεί σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Αφορμή για την αποστολή μας ήταν η έκκληση για τις τεράστιες ανάγκες φαρμάκων της Γάζας που μας έστειλε η Παλαιστινιακή ιατρική οργάνωση «Union of Health Care Committees» (U.H.C.C.) κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Η συγκινητική ανταπόκριση του Ελληνικού λαού διά μέσου των αλληλέγγυων δομών του, αλλά και μεμονωμένων πολιτών ήταν τεράστια και παρά την κρίση που πλήττει την Ελλάδα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Τα φάρμακα έφταναν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνέχισαν να έρχονται μέχρι και την ημέρα της αναχώρησης.
Η βοήθεια συγκεντρώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελληνικού, όπου με την συνδρομή των εθελοντών που μας πλαισίωσαν επί 3 μήνες, ελέγχτηκαν 200.000 σκευάσματα από τα οποία συσκευάστηκαν 154.000 τα οποία τοποθετηθήκαν σε 434 χαρτοκιβώτια.

Αποφασίσαμε να στείλουμε τη βοήθεια μέσω Αιγύπτου με πλοίο στο Port Said καθώς μας φάνηκε αδιανόητο να περάσουν μέσω Ισραήλ όπου κατά γενική ομολογία η εισαγωγή τους θα ήταν ευκολότερη.
Επειδή όμως τα εμπορικό πλοία δεν έχουν αυστηρά συγκεκριμένες ημερομηνίες αναχώρησης, προέκυψαν αρκετές δυσκολίες σχετικά με την έκδοση από τις Αιγυπτιακές Αρχές, των απαραίτητων αδειών διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Τελικά αποφασίσαμε να αναχωρήσουμε την Πέμπτη 25/9/14 για το Κάιρο έστω και χωρίς άδειες στα χέρια μας προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επί τόπου.
Αμέσως μετά την άφιξη μας στο Κάιρο, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε την Ελληνική Πρεσβεία.
Ο πρέσβης μας ενημέρωσε ότι έλαβε το πρωί τις πολυπόθητες άδειες, μας προειδοποίησε για την επικινδυνότητα της αποστολής ιδίως στην διαδρομή από το Port Said προς την Ράφα και μας συμβούλεψε να αποφύγουμε όποια διανυκτέρευση στην περιοχή του Σινά.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εκτελωνισμού και εισόδου της φαρμακευτικής βοήθειας ήταν πολλές και μας ανάγκασαν να παραμείνουμε στο Κάιρο μέχρι την Τέταρτη 30/9.

carte.2014

Την Τετάρτη 30/9 κατευθυνθήκαμε προς Port Said ώστε να παραλάβουμε την βοήθεια και να τη συνοδέψουμε μέχρι την Ράφα.
Εν τω μεταξύ, νέα καθυστέρηση στον εκτελωνισμό είχε προκύψει με συνέπεια τα φάρμακα να πρέπει να μείνουν μια επιπλέον ημέρα στο λιμάνι. Μετά από διαβουλεύσεις και αφού λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η βοήθεια θα μεταφερόταν την επόμενη μέρα, αποφασίσαμε να προηγηθούμε στη Γάζα πριν να λήξουν οι άδειες μας.

Ξεκινήσαμε στις 5 το πρωί προκειμένου να περάσουμε το κανάλι του Σουέζ με πλοίο καθώς η γέφυρα του Σουέζ ήταν κλειστή για λόγους ασφάλειας.

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε από το Port Said προς το κεντρικό δρόμο που ενώνει το Σουέζ με την Ράφα δεν ήταν η συνηθισμένη.
Η αστυνομία και ο στρατός μας συνόδεψαν μέχρι ενός ορίου και αποχώρησαν στη συνέχεια με την αιτιολογία ότι η επικινδυνότητα ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να μας συνοδέψουν. Διανύσαμε περίπου 30 χιλιόμετρα ασυνόδευτοι μέχρι να συναντήσουμε τον κεντρικό δρόμο που ελέγχεται από τον στρατό.

Μετά την πόλη του Αλ Αρίς τα στρατιωτικά μπλόκα ήταν συνεχόμενα και ο στρατός σε πλήρη ετοιμότητα.
Η περιοχή του Σινά είναι πλέον στρατοκρατούμενη και ελεγχόμενη ζώνη. Είδαμε χωριά εγκαταλελειμμένα με εμφανή τα σημάδια των μαχών.

Στα σύνορα της Ράφας, διαπιστώσαμε ότι η πύλη ανοίγει μόνο 4 ώρες την ημέρα και ελάχιστοι είναι αυτοί που εισέρχονται ή εξέρχονται μετά από ώρες αναμονής αν και όλοι διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Η υποδοχή της αποστολής μας στην Γάζα ήταν θερμή . Είμαστε επίσημα καλεσμένοι της ιατρικής Οργάνωσης UHCC η οποία ανέλαβε την φιλοξενία και την προστασία μας. Παρότι το κλίμα στην Γάζα φαινομενικά ήταν ήρεμο ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα περιορισμού των κινήσεων της αποστολής ιδίως μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου εθελοντή από τους Τζιχαντιστές, την εμπόλεμη κατάσταση στο Σινά και τις απροσδιόριστες απειλές κατά των δυτικών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας, ήρθαμε σε επαφή με το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων Κεμάλ Αντουάν, Ελ Σίφα και Αλ Άουντα.

al najda s

 

 

 

Συναντήσαμε τα στελέχη της κοινωνικής οργάνωσης «Αλ Νάζντα» η οποία δραστηριοποιείται σε προγράμματα ενίσχυσης γυναικών και παιδιών. Μας ενημέρωσαν για τις δυσκολίες υλοποίησης των προγραμμάτων τους και για τον πρόσφατο βομβαρδισμό του εργοστάσιου επεξεργασίας τροφίμων που λειτουργούσαν τα μέλη τους.

 

 

 

 

 

 

 

rencontre partis pol s

 

 

 

Επίσης δεχτήκαμε πρόσκληση σε κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την αποστολή μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

conference de presse s

 

 

 

Διοργανώθηκε συνέντευξη τύπου που παρουσιάστηκε από όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Παλαισ-τίνης και με τους εκπροσώπους της «Union of Health Work Committees» (U.H.W.C.) και της «Union of Health Care Committees» (U.H.C.C.) με τους οποίους συνεργαζόμαστε από το 2009.

 

 

 

 

 

 

Επισκεφτήκαμε το Μπέιτ Χανούν, τη Σεντζάγια, το Χαν Γιούνις, τις περισσότερες περιοχές που είχαν δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα και διαπιστώσαμε ότι ολόκληρα χωριά και γειτονιές έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη.

catastrophes1s

Οι καταστροφές που αντικρίσαμε είναι ανείπωτες. Όλη η περιφέρεια της λωρίδας της Γάζας δηλαδή η βόρεια, νότια και ανατολική πλευρά της Λωρίδας της Γάζας έχει ισοπεδωθεί. Ενώ η υπόλοιπη περιοχή έχει υποστεί πολλά και στοχευόμενα χτυπήματα.

Συνολικά χτυπήθηκαν 61.800 σπίτια εκ των οποίων 18.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

catastrophes2s

Πολλά σχολεία βομβαρδίστηκαν, συγκεκριμένα 24 σχολεία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές ενώ άλλα 125 σχολεία μικρότερες καταστροφές από τις ισραηλινές βόμβες σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουρ-γείου Παιδείας της Παλαιστίνης.

Τα νοσοκομεία έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τη στρατιωτική επίθεση και τον αποκλεισμό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 6 από τα 13 νοσοκομεία της Γάζας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ το Ελ Γουάφα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και 67 κέντρα υγείας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το σύστημα υδροδότησης έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Έχει καταστραφεί επίσης το σύστημα αποχέτευσης με αποτέλεσμα βρώμικο υλικό να διοχετεύεται στην θάλασσα.

Εργοστάσια και βιοτεχνίες καταστράφηκαν, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα η Γάζα να είναι στο σκοτάδι για πολλές ώρες την μέρα.
Οι καλλιέργειες αποξηράθηκαν με ρίψης χημικών και τα άρματα μάχης εκχέρσωσαν τη λιγοστή γη που είχε παραμείνει προς καλλιέργεια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να εισάγουν τις τροφές τους από το Ισραήλ για να επιβιώσουν.

Οι ψαράδες βρίσκονται σε περιορισμό αλιείας και τα σκάφη τους βομβαρδίζονται ή εμβολίζονται με το που ξεπερνούν το όριο των 3 μιλίων.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις είχαν ως επίπτωση τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής σε ένα πληθυσμό όπου η ανεργία κυμαίνεται στο 50% ενώ παράλληλα έχει αναπτυχτεί παραοικονομία που σχετίζεται με τον μακροχρόνιο αποκλεισμό.

Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν στην διαπίστωση ότι η προσπάθεια του Ισραήλ έγκειται στην ένταση του οικονομικού στραγγαλισμού της Γάζας, κτυπώντας κάθε εναπομένουσα αναπτυξιακή υποδομή.

Πέρα των υλικών καταστροφών οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Στις 51 μέρες των ανελέητων βομβαρδισμών δολοφονήθηκαν 2.140 Παλαιστίνιοι, κατά πλειοψηφία παιδιά και άμαχος πληθυσμός, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον 20.000 από τους οποίους οι μισοί θα παραμείνουν ανάπηροι εφ όρου ζωής.
Διαπιστώσαμε στα νοσοκομεία που επισκεφτήκαμε ότι υπήρχαν πολλά θύματα με ακρωτηριασμούς ή σοβαρά εγκαύματα, παραπληγικοί και ασθενείς με βαριά κοιλιακά τραύματα οι οποίοι υπέστησαν κολεκτομές . Οι ιατροί επίσης μας ανέφεραν ότι πολλά από αυτά τα βαριά τραύματα παρουσίασαν επιλοιμώξεις που με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίστηκαν με αντιβιοτική αγωγή ή διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού λόγω αδυναμίας περαιτέρω ενδεδειγμένης θεραπείας.

Ο υπέρμετρος αυτός αριθμός των τραυματιών και ακρωτηριασμένων οφείλεται κυρίως από απαγορευμένα όπλα όπως οι βόμβες Dime
Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών άγνωστα χημικά που δημιουργούσαν εγκαύματα και δερματικές αλλοιώσεις που έμοιαζαν με διαταραχές πήξης.

Δεν υπάρχει πλέον οικογένεια στην Γάζα που δεν θρηνεί τουλάχιστο ένα νεκρό τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι εξαντλημένοι από τις κακουχίες κάτοικοι και οι 150.000 εκτοπισμένοι συνθέτουν το δράμα.

refugies s

Οι εκτοπισμένες οικογένειες ζουν σήμερα είτε σε σχολεία όπου ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος είτε σε πρόχειρα καταλύματα, κοντά στα ερείπια των σπιτιών τους, κάτω από δύσκολες και ανεπίτρεπτες συνθήκες που τους καταστούν ευάλωτους σε επιδημίες.

Σημειώνεται ότι πολλά άτομα θα χρειαστούν ψυχιατρική και ψυχολογική βοήθεια καθώς εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα φοβικού συνδρόμου και μείζονος ανασφάλειας, σε συνδυασμό με καταθλιπτικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ (4/8/2014) τουλάχιστον 373.000 παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα αυξανόμενης κατάθλιψης, όπως φαινόμενα νυχτερινής ενούρησης, προσκόλλησης στους γονείς τους και πολλούς εφιάλτες. Η προστασία των παιδιών που έχουν ζήσει την φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου αποτελεί προτεραιότητα και απαιτείται άμεση και εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη (PSS).
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα εμψύχωσης και ψυχολογικής στήριξης παιδιών που μας παρουσίασαν οι συντονιστές της U.H.C.C.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το σύνολο των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού παραδόθηκε, από τις οργανώσεις μας, προς όφελος του Παλαιστινιακού λαού. Η βοήθεια θα διατεθεί δια μέσου των ιατρικών υποδομών της Γάζας, στους επωφελούμενους με ιδιαίτερη έμφαση στους εκτοπισμένους και στους ασθενείς με χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων.

pal. red crescent s

 

 

 

 

Τα φάρμακα εισήλθαν στη Γάζα με την πολύτιμη βοήθεια της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

 

 

 

 

 

Η διανομή της βοήθειας ήταν μια δύσκολη υπόθεση με δεδομένο ότι οι υποδομές υγείας στην Γάζα στηρίζονται από πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο γνωρίζοντας ότι πίσω από κάθε πολίτικο κόμμα υπάρχουν άνθρωποι με δράματα και ανάγκες, πήραμε την απόφαση τα φάρμακα να μοιραστούν δίκαια και αναλογικά διά μέσου των βασικών ιατρικών φορέων της Γάζας προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς.

aide1s

Το νοσοκομειακό υλικό και τα φάρμακα δευτεροβάθμιας περίθαλψης διανεμήθηκαν, σύμφωνα με πιστοποιητικό δωρεάς (Donation letter), ανάμεσα στην Ερυθρά Ημισέληνος και το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να επωφεληθούν τα νοσοκομεία ενώ τα φάρμακα πρωτο-βάθμιας περίθαλψης διατέ-θηκαν στις υποδομές υγείας των ιατρικών οργανώσεων «Union of Health Care Committees» (U.H.C.C.) και «Union of Health Work Committees» (U.H.W.C.).

aide2s

Πιο συγκεκριμένα η βοήθεια παραδόθηκε με τον εξής τρόπο:

Ερυθρά Ημισέληνος : 141 κούτες,
Υπουργείο Υγείας : 140 κούτες,
U.H.C.C. : 76 κούτες,
U.H.W.C.: 77 κούτες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις παρακολούθησαν στενά όλα τα στάδια του προγράμματος τόσο μέσα από τα στελέχη τους στο πεδίο δράσης, όσο και μέσα από τη συνεχή επαφή με τον τοπικό εταίρο με τον οποίο η συνεργασία ήταν άψογη και εποικοδομητική.

Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες εξαιτίας του κλίματος έντασης και ανασφάλειας που επικρατεί μετά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και την έκρυθμη κατάσταση στην χερσόνησο του Σινά με αποτέλεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας της αποστολής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, η Ελληνική Πρεσβεία του Καϊρου και η Ερυθρά Ημισέληνος μας προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια και μας υποστήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο.

Η προβολή του προγράμματος εξασφαλίστηκε με ομιλίες, με δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ, με ανακοινώσεις σε εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έγινε επίσης εκτενής παρουσίαση του έργου και των αποστολών στο διαδίκτυο. Παράλληλα διοργανώνονται τακτικά εκδηλώσεις με ομιλίες, προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφιών σε όλη την Ελλάδα.
Στις εκδηλώσεις παρουσιάζεται μια συνολική παρουσίαση της κατάστασης στα κατεχόμενα και την Γάζα με εκτενή αναφορά στις συνθήκες ζωή του πληθυσμού μετά τους βομβαρδισμούς και τον 7ετή αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας λαμβάνοντας μέριμνα να αναφερθούν οι θετικές επιπτώσεις του προγράμματος στον πληθυσμό.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αποστολή στη Γάζα ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς όλοι οι στόχοι του προγράμματος εκπληρώθηκαν.

Η υγειονομική και φαρμακευτική βοήθεια θα δώσει πνοή ζωής σε πολλούς κατοίκους της Γάζας που εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευαισθησία και την έμπρακτη συμπαράσταση των Ελλήνων.
Ωστόσο οι ελλείψεις στην Λωρίδα της Γάζας παραμένουν τεράστιες και η αποστολή περαιτέρω βοήθειας κρίνεται απαραίτητη για την ανακούφιση του πληθυσμού της πολύπαθους περιοχής.
Ο αποκλεισμός στραγγαλίζει ουσιαστικά κάθε πλευρά της ζωής του πληθυσμού της Γάζας. Η αυξανόμενη απομόνωση και δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη η Διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Ισραηλινή κυβέρνηση για την άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας, καθώς αποτελεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μορφή συλλογικής τιμωρίας που πρωτίστως, πλήττει τα παιδιά που αποτελούν το 60% του πληθυσμού.

Ευχαριστούμε θερμά

την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)
την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο
την Παλαιστινιακή Πρεσβεία στο Κάιρο και στην Αθήνα
την Ερυθρά Ημισέληνο Αιγύπτου και Παλαιστίνης
την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας
όλους τους εθελοντές συνοδοιπόρους μας που συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων της αποστολής
όλους όσους εργάστηκαν για την διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του εκτελωνισμού και της μεταφοράς της Βοήθειας από το Port Said στην Ράφα.


Εκτύπωση