Υγειονομική και επισιτιστική παρέμβαση στο Sabou της

saboub1meg

 

Με την παρέμβαση αυτή η Fair Planet επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια των κατοίκων για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας της περιοχής οι οποίες είναι ανεπαρκείς και υποτυπώδεις.

 

 

 

 

 

saboub1megSabou 2009-2010

1. Η χώρα και η περιοχή παρέμβασης

saboub2

 

Η Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής, καλύπτει έκταση 274.000 km2, και συγκαταλέγεται στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου (χώρα ΛΑΑΧ σύμφωνα με τον αναθεωρημένο πινάκα DAC/OOΣΑ).
Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε περίπου 13,2 εκ. κατοίκους (BAfD /OCDE 2006), με αύξηση κατά μέσο όρο 2,38% το χρόνο και τα άτομα πάνω από 45 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 13,3%.
Η Μπουρκίνα Φάσο απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 και δυστυχώς από τότε με εξαίρεση μικρά διαλείμματα δεν έχει καταφέρει να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των συνεχών πραξικοπημάτων και της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Η εγχώρια οικονομία βασίζεται κατά κύριο λόγω στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος και απασχολεί περίπου το 90% του πληθυσμού της χώρας. Τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της είναι το βαμβάκι, το σουσάμι και ο χρυσός, η αδυναμία ωστόσο εξεύρεσης κατάλληλων και σύγχρονων μεθόδων αξιοποίησης των φυσικών πόρων έχει τοποθετήσει την χώρα σε μια αν όχι μειονεκτική, στάσιμη κατάσταση.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με συνεχείς κοινωνικές αναταραχές έχει εξαναγκάσει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού να μεταναστεύσει στα αστικά κέντρα ή σε γειτονικές χώρες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Το 81% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και εξαρτάται άμεσα από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις με όσα αυτό συνεπάγεται. Το εξωτερικό χρέος είναι σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα κατά την παρούσα στιγμή, γεγονός που τοποθετεί την χώρα στις πρώτες θέσεις των Υψηλά Χρεωμένων Φτωχών Χωρών (the Highly Indebted Poor Countries (HIPC). Η συνθήκη αυτή απαγορεύει στον κρατικό μηχανισμό τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον πληθυσμό.
Την βασική εκπαίδευση δέχεται μόνο το 40% των παιδιών, ποσοστό από τα πιο χαμηλά του κόσμου.

Η παρέμβαση της Fair Planet υλοποιείται στο δήμο Sabou της επαρχίας Boulkiemde, σε απόσταση 100 χλ δυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Ouagadougou. Η οργάνωση επέλεξε να εστιάσει τις δράσεις της στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω του ότι χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο έλλειμμα υγειονομικής μέριμνας και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης
Η συγκεκριμένη κοινότητα απαρτίζεται από δεκατρείς κοινότητες που αριθμούν στο σύνολό τους 80.000 κατοίκους.
Το 90% των κατοίκων της περιοχής απασχολείται στον γεωργικό τομέα και δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δημητριακών έχει οδηγήσει σε ακραία φτώχεια τις περισσότερες οικογένειες οι οποίες αναγκάστηκαν να μειώσουν την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής τους και βρέθηκαν στην αδυναμία να καλύψουν τις δαπάνες τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο προκειμένου να συμβάλλουν στο πενιχρό εισόδημα της οικογένειας.
Η μείωση της διατροφής είχε ως συνεπεία μια σημαντική αύξηση του ποσοστού του παιδικού υποσιτισμού πάνω από 40% (ΠΟΥ, Αύγουστος 2008) αλλά και των λοιμώξεων καθώς η ευάλωτη υγεία των παιδιών τα καθιστά πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως η ελονοσία και η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UN OCHA, από τους 460.000 θανάτους των παιδιών κάτω των 5 ετών, το 56% οφείλεται στον υποσιτισμό.
Επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών η περιγεννητική θνησιμότητα μητέρας ως και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε νερό, είναι άκρως ανησυχητικά.

saboub3

 

2. Το πρόγραμμά μας

Το πρόγραμμα «Υγειονομική και επισιτιστική παρέμβαση στο Sabou της Μπουρκίνα Φάσο» εντάσσεται στη μάχη ενάντια στην φτώχεια και στην παιδική υποθρεψία στην υποσαχάρια Αφρική σύμφωνα με τους στόχους της χιλιετίας που έθεσε ΟΗΕ.
Με την παρέμβαση αυτή η Fair Planet επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια των κατοίκων για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας της περιοχής οι οποίες είναι ανεπαρκείς και υποτυπώδεις.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σε 2 στάδια.

Το πρώτο το οποίο και υλοποιήθηκε το Δεκέμβριο 2008, αφορούσε στις ακόλουθες δράσεις:

Μελέτη και την καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του.
Συγκέντρωση, επιλογή, καταγραφή και συσκευασία φαρμάκων πρώτης ανάγκης, φαρμάκων ειδικοτήτων, υγειονομικού υλικού εργαστηρίου και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Αποστολή της βοήθειας με συνοδεία ιατρού στον τόπο προορισμού.
Ιατρική κάλυψη του ιατρικού κέντρου για όσο διάστημα παρέμεινε η Fair Planet στην περιοχή.
Προετοιμασία του δεύτερου σταδίου παρέμβασης.
Μετά από την επιτόπια αξιολόγηση αναγκών το δεύτερο στάδιο της παρέμβασης επικεντρώνεται σε περαιτέρω ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια του ιατρικού κέντρου «St Maximilien Kolbe» καθώς και στην αναβάθμιση της μαιευτικής κλινικής του Sabou. Σημειωτέων ότι η συγκεκριμένη κλινική η οποία καλύπτει το σύνολο της περιοχής δεν διαθέτει το βασικό εξοπλισμό ούτε υγειονομικές εγκαταστάσεις ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται χρήζει άμεσης ανακαίνισης.

Αναλυτικότερα, θα αναπτυχθούν οι εξής δραστηριότητες:

Α. Ιατρικό κέντρο «St Maximilien Kolbe» :

Αποστολή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού
Παροχή επισιτιστικής και θεραπευτικής τροφής σε παιδία με υποθρεψία
Ιατρική υποστήριξη για ένα μήνα από την ιατρική ομάδα της Fair Planet.
Β. Μαιευτική κλινική:

Αποστολή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού
- Φάρμακα μαιευτικής ειδικότητας, γάζες, αντισηπτικά, χειρουργικές μπλούζες και μάσκες
- Σετ μαιευτικών εργαλείων
- 2 γυναικολογικά εξεταστικά τραπέζια Bumm
- Sonicaid (Fetal Heart Detector)
- Ξηρός κλίβανος
- Θερμοκοιτίδα
Ανακαίνιση του Μαιευτηρίου .
- Κατασκευή τουαλέτας
- Επισκευή οροφής
- Συνολικό εσωτερικό βάψιμο
Εκπαίδευση του υγειονομικού και μαιευτικού προσωπικού της περιοχής
Ιατρική υποστήριξη του μαιευτηρίου για ένα μήνα από την ιατρική ομάδα της Fair Planet.
3. Προϋπολογισμός

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 75.000 ευρώ.

4. Συνεργαζόμενοι φορείς

Η FAIR PLANET συνεργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος με :

Την οργάνωση «Wend Kuni» στο Sabou,
Την ελληνική οργάνωση «Φαρμακοποιοί του Κόσμου»,
Τη γαλλική οργάνωση «Amis de Sabou»,
Τις υγειονομικές αρχές της περιοχής,
Το ιατρικό κέντρο παιδικής αποκατάστασης «St Maximilien Kolbe» του Sabou,
Το μαιευτήριο του Sabou.
Για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος έχει οριστεί γενικός συντονιστής με ευθύνη τη συνολική εποπτεία του προγράμματος. Επιπρόσθετα έχουν ορισθεί τα άτομα εκείνα που θα έχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης καθώς και την επιστημονική υποστήριξη. Η αποστολή της Fair Planet απαρτίζεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στοιχεία διαχειριστή προγράμματος:
Ονοματεπώνυμο: Μανώλης Πλεξουσάκης
Τηλέφωνο: 210 9409519
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χορηγοί που μαζί με τους δωρητές υποστηρίζουν το πρόγραμμα:

delasalleairfranceklm

Εκτύπωση