10 ΧΡΟΝΙΑ FAIR PLANET

front pageΚαθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου να σκέπτεσαι τους άλλους, Όταν πολέμους ξεκινάς να σκέπτεσαι τους άλλους. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο» 

Τα λόγια του Μαχμούτ Νταρουίς και του Τάσου Λειβαδίτη έχουν γίνει οδηγοί της συνείδησης, της ιδεολογίας, των οραμάτων μας αλλά και των πράξεων μας.

 

Αντιμέτωποι στα εκρηκτικά προβλήματα του κόσμου, των πολεμικών συρράξεων, της παγκόσμιας φτώχειας και εξαθλίωσης, μια ομάδα φίλων που πίστεψε στη ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά ως πολιτική σκέψη και στάση ζωής, αποφάσισε πριν μια δεκαετία να δραστηριοποιηθεί ιδρύοντας ανθρωπιστική δομή ώστε να συμβάλει μέσω αυτής, στην αλληλεγγύη των λαών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν την αναλγησία, την ανισότητα, την απληστία του κέρδους και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι την δεκαετία αυτή, τοποθετήσαμε ένα μικρό κρίκο στην αλυσίδα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης, πραγματοποιώντας μεγάλες και δύσκολες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και άλλες λιγότερο εντυπωσιακές, πλην ουσιαστικές δράσεις.

Κάθε μας δράση, υλοποιήθηκε με πόρους της οργάνωσης (από τις συνδρομές μελών και υποστηρικτών της) και βασίστηκε στην γνώση και την εθελοντική εργασία αυτών που την στήριξαν με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Οι δράσεις που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, αναφέρονται σε 5 προγραμματικούς πυλώνες.

1. Προγράμματα κατά της ακραίας φτώχειας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Υγειονομική και αναπτυξιακή παρέμβαση στην ζώνη το Sahel.

Η ζώνη του SAHEL είναι η γεωγραφική περιοχή στην υποσαχάρια Αφρική που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι την κεντρική Αφρική, συμπεριλαμβανομένου και του Τσαντ.

isab ecolettΟι χώρες αυτές πλήττονται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της νεοαποικιοκρατίας των αποτελεσμάτων της κλιματικής marina bf1αλλαγής, και της παντελούς έλλειψης κοινωνικής μέριμνας. 

Το ποσοστό του υποσιτισμού στα παιδιά αγγίζει το 20% ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές της UNICEF/CDC, το ποσοστό θνησιμότητας στα παιδιά κάτω των 5 ετών ξεπερνάει το 19%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται στο βρόμικο νερό και στις ακατάλληλες
εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ έχει υπολογιστεί ότι κάθε λεπτό που περνάει 3 παιδιά πεθαίνουν εξ αιτίας του μολυσμένου νερού που είναι αναγκασμένα να πίνουν και των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής κάτω από τις οποίες ζουν.

Η Fair Planet δραστηριοποιείται από το 2008 στην περιοχή του Σαμπού της Μπουρκίνα Φάσο στηρίζοντας το ιατρικό κέντρο με ιατρούς, φάρμακα, βρεφικό γάλα και ιατρικό εξοπλισμό. Σε κάθε αποστολή στο πεδίο, η ιατρική ομάδα της οργάνωσης περιθάλπει παιδιά και ενήλικες που πάσχουν συχνά από μηνιγγίτιδα ΑΙDS ελονοσία και άλλες σοβαρές και παραμελημένες λοιμώξεις.
Παράλληλα με τις δραστηριότητες στο ιατρικό κέντρο υλοποίησε αναπτυξιακά προγράμματα όπως κτηνοτροφικό συνεταιρισμό και καλλιέργεια του δένδρου Moringa Oleifera, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των γυναικών στην ύπαιθρο, γιατί πάγια τακτική της οργάνωσης μας είναι η όποια βοήθεια προσφέρεται να μην έχει χαρακτήρα χειραγώγησης, αλλά να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου της φτώχειας, να ανεξαρτητοποιηθούν
σιγά σιγά οι δικαιούχοι από την ανθρωπιστική βοήθεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν οι ίδιοι, δράσεις αλληλεγγ
ύης και καταπολέμησης της φτώχειας στον τόπο τους.
Το είδος του προγράμματος μας απασχόλησε πολύ καθώς θα έπρεπε να έχει αειφόρο χαρακτήρα και το αρχικό κεφάλαιο να ανατροφοδοτείται από μόνο του προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

2. Πρόγραμμα Στήριξης του Παλαιστινιακού λαού

 Η Fair Planet βρέθηκε στην λωρίδα της Γάζας 3 φορές: το 2009 το 2010 και 2014 αμέσως μετά τους ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς µε χρήση παράνομων βομβών και την είσοδο στρατευμάτων και αρμάτων µμάχης στην περιοχή,

conteiners ttΗ Fair Planet από το 2009 συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή οργάνωση «Union of Health Care Committees»(U.H.C.C.) και με δημόσιες εκκλήσεις, συγκέντρωσε xalasmatat1φάρμακα πρώτης ανάγκης, φάρμακα ειδικοτήτων, εξοπλισμό εργαστηρίων, υγειονομικό και ιατρικό υλικό τα οποία παραδόθηκαν στη Γάζα από τα μέλη των αποστολών. Παράλληλα μερίμνησαν για την οικονομική ενίσχυση σε ορφανά και ανάπηρα παιδιά του πολέμου. Στην τελευταία μας μικτή αποστολή συνεργάστηκε με την Αλληλεγγύη για όλους, Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων και τον Ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο 105,5» μετέφερε 12 τόνους φάρμακα και υγειονομικό εξοπλισμό, ενώ στην 2η Αποστολή το 2010 συμμετείχαν και οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου.
Ενώνει την φωνή της με αυτούς που μάχονται ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και ζητά:
1. την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα που χάραξε ο ΟΗΕ
2. Tην Απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων.
3. Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια του Παλαιστινιακού Λαού.

3. Οι Άγονοι δρόμοι - Δράσεις στήριξης προσφύγων.

tim ellinikot1Είναι ο γενικός τίτλος των προγραμμάτων που έφερε προς υλοποίηση η Fair Planet εντός τουaxarnvn 11

Ελλαδικού χώρου και που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών ζωής όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η πολυπολιτισμική Ελλάδα είναι γεγονός και τα παιδιά μας καλούνται να ζήσουν σ’ αυτήν με σεβασμό και κατανόηση της διαφορετικής κουλτούρας.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση και οι πολεμικές
συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες τις οποίες είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι νέοι μας και να στρέψουν την κριτική τους πάνω σε αυτές και όχι πάνω στα θύματα που προκαλούν.
Η Ελλάδα καλείται να δείξει σεβασμό σ’ αυτούς τους ανθρώπους που απορρέει από τον πολιτισμό μας, αλλά και από τις Διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει. Στα πλαίσια αυτά αναπτύξαμε δράσεις στήριξης προσφύγων με ιατρικές παρεμβάσεις παραδώσεις ιματισμού και ειδών προσωπικής υγιεινής σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπως στις πρώην αφίξεις του Ελληνικού στην Μαλακάσα στο γήπεδο Χόκεϊ.

4. Πρόγραμμα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης πολιτών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της αλληλεγγύης.

 afisatt1Τα προγράμματα μας έχουν στόχο στη γενικότερη παιδεία στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό κυρίως των νέων σχετικά με την προσφυγιά και τη μετανάστευση.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε ομιλίες προβολές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ως και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.
Η ταινία, Ελεύθεροι Χαρταετοί σε σκηνοθεσία του Διαμαντή Παπαδόπουλου που έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, γυρίστηκε κατά την διάρκεια της δεύτερης αποστολής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Fair Planet στην Γάζα. Μέσα από τα πλάνα καταγράφεται με λυρικό τρόπο η σκληρή πραγματικότητα του παλαιστινιακού λαού ιδίως μετά από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς και τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που επιφέρει η κατοχή στην ζωή των παιδιών αφήνοντας να διαφανεί αχνά ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής
Η συνθήκες που γυρίστηκε το φιλμ στην εμπόλεμη ζώνη ήταν δύσκολες και σαφώς επικίνδυνες.
Δεν έλειψαν ούτε οι συλλήψεις , ούτε η απαγόρευση εισόδου των 2/3 των μελών της οργάνωσης με αποτέλεσμα να ακυρωθεί όλος ο προγραμματισμός της αποστολής όπως τα ιατρεία και τα χειρουργεία που επρόκειτο να υλοποιηθούν. Ευτυχώς τα μέλη μας κατόρθωσαν να περάσουν τα χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει για τα ορφανά του πολέμου και μέρος των Φαρμάκων, ανάμεσα στα προσωπικά είδη τους.
Τα μέλη μας έγιναν μάρτυρες συγκλονιστικών εικόνων και εμπειριών, αποτέλεσμα του μίσους, του φανατισμού και της παραφροσύνης.

 

 

 

5. Προγράμματα αμφίδρομης στήριξης φορέων και συλλογικοτήτων αλληλεγγύης.

evita bookst111H καλλιέργεια της συνεργασίας με άλλες οργανώσεις συλλόγους και συλλογικότητες αποτέλεσε προτεραιότητα για την Fair Planet αν η συνεργασία στηρίζεται στην διαφάνεια και τον αμοιβαία σεβασμό.
H Fair Planet στηρίζει και συνεργάζεται σε κοινές δράσεις που έχουν συναφείς στόχους και ιδεολογική τοποθέτηση, Στα πλαίσια αυτά συνεργάστηκε
με τους φαρμακοποιούς του Κόσμου , το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, την UHCC, την ένωση Παλαιστινίων εργαζομένων, την Seeds of Humanity, την Αλληλεγγύη για όλους την Wend Kuni, το ιατρικό κέντρο St Maximilien Kolbe, το κέντρο Υποδοχή Αστέγων, τα ιατρεία Δήμου Αθηναίων, τις κοινωνικές υπηρεσίες των κέντρων κράτησης στον Ελαιώνα Αυλώνα και Βόλου, τα κοινωνικά ιατρεία ΚΙΦΑ Αθηνών, Νέας Σμύρνης και Ρεθύμνου, το Κέντρο συμπαράστασης παιδιών και οικογένειας, την ομάδα στήριξης Προσφύγων της Καλύμνου και την Ανοικτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου.

 

 Επιπροσθέτως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι οι δράσεις μας δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς την άοκνη εργασία της Isabelle Masse και της Ναυσικάς Θεοτοκά ως και των εθελοντών - υποστηρικτών της Fair Planet.

111Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το πλούσιο έργο που υλοποιήσαμε σε σχέση με τις οικονομικές μας
δυνατότητες, αλλά και για το σκοπό και τις αξίες της οργάνωσης, που όπως τέθηκαν και περιεγράφηκαν από την ιδρυτική ομάδα, διαφυλάχτηκαν και παρέμειναν ζωντανές χωρίς παρέκκλιση όλα αυτά τα χρόνια.
Η συμμετοχή στα κοινά και η αλληλεγγύη είναι η πεμπτουσία του νέου αξιακού συστήματος στην κατεύθυνση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού που έχουμε τόσο ανάγκη.
Πέρασαν ήδη 10 χρόνια και το όραμά μας για ένα καλύτερο κόσμο δεν έχει σβήσει.
Με εμμονή στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη.

Γιώργος Καλλιαμπέτσος

 
Γιατράς Χρήστος,  Γουλιέλμου Γ. Αικατερίνη, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Δρίβα Γεωργία, Θεοδωρόπουλος Ηλίας, Θεοτοκάς Νικόλαος, Καλιαμπέτσου Ήρα, Καλλιαμπέτσος Σ. Γεώργιος, Καλλιαμπέτσος Κ. Γιώργος, Καλλιαμπέτσου Ευδοκία, Πλεξουσάκης Εμμανουήλ, Σπυριδάκης Εμμανουήλ, Σωτηρίου Κωνσταντίνος, Τζανετέα Ρεβέκκα.
 
Στην πορεία προστέθηκαν οι :
Κεχριώτης Ευάγγελος, Γιακουβάκη Ζωγραφιά, Βήχας Γιώργος.
 
 
 capture1

capture2

capture3

capture4

capture5

capture6

capture7

capture8

capture9

capture10

capture11

capture12

capture13

capture13

capture14

capture15capture16

capture17

capture18

capture20

capture21

capture22

capture23

capture24

capture25

capture26

capture27

capture28

capture29

capture30

capture31

capture32

capture33

capture34

capture35

capture36

capture37

capture38

capture39

capture40

capture41

capture42

capture43

capture44

capture45

capture46

capture47

capture48

capture49

capture50

capture51

capture52

capture53

capture54

capture55

capture56

capture57

capture58

capture59

capture60

capture61

capture62

capture63

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

epigoda2
onlinedorea
photo
donation video inoculum ImRost